TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Daha çeşitlendirilmiş ticaret Orta Doğu ve Orta Asya'yı daha dayanıklı hale getirebilir

IMF tarafından yayınlanan bir yayında "daha çeşitlendirilmiş ticaret Orta Doğu ve Orta Asya'yı daha dayanıklı hale getirebilir" konusu işlendi.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2024 12:11
Kaynak: Haber Merkezi
Daha çeşitlendirilmiş ticaret Orta Doğu ve Orta Asya'yı daha dayanıklı hale getirebilir

Daha çeşitlendirilmiş ticaret Orta Doğu ve Orta Asya'yı daha dayanıklı hale getirebilir.

Ticaret engellerinin azaltılması, düzenleyici kısıtlamaların hafifletilmesi ve altyapının iyileştirilmesi, zorlukları hafifletebilir ve ülkelerin yeni fırsatlardan yararlanmasına yardımcı olabilir.

Pandemiden kaynaklanan bozulmalar, jeoekonomik parçalanma ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı dünya ticaret dinamiklerini değiştirdi. Bu durum zorluklar yaratırken, ticaretin yeniden yönlendirilmesi özellikle Kafkaslar ve Orta Asya için yeni fırsatlar da yarattı.

Savaşın başlamasından bu yana, bölge ekonomileri sürekli bir dayanıklılık gösterdi ve birçok ülkede ticaret faaliyetleri, kısmen alternatif ticaret yollarının da etkisiyle arttı. 2022'de Ermenistan, Gürcistan ve Kırgız Cumhuriyeti'nin Çin, Avrupa Birliği, Rusya ve ABD gibi büyük ortaklarıyla petrol ve gaz hariç ticaretteki payları yüzde 60'a kadar arttı. Dolayısıyla, bir miktar yavaşlamaya rağmen, Kafkaslar ve Orta Asya'daki gayri safi yurt içi hasıla büyümesinin 2024'te yüzde 3,9 ile güçlü kalması, ardından 2025'te yüzde 4,8'e yükselmesi öngörülüyor.

Orta Asya üzerinden Çin ile Avrupa arasındaki ticaret hacmi dört kattan fazla arttı. Orta Koridor olarak bilinen bu rota, Çin ile Avrupa arasındaki toplam ticaretin küçük bir kısmını temsil etse de, Kafkaslar ve Orta Asya'daki ekonomik kalkınma ve bunun küresel tedarik zincirlerine entegrasyonu açısından önemli umut vaat ediyor.

Değişen ticaret modelleri başka yerlerde de fırsatlar yarattı. Örneğin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki Cezayir, Kuveyt, Umman ve Katar gibi ülkeler, Rus dışı petrol ve doğalgaza yönelik artan talebi karşılamak için 2022-23'te Avrupa Birliği'ne enerji ihracatlarını kabaca iki katına çıkardı.

Yakın zamanda, Gazze ve İsrail'deki çatışmalardan kaynaklanan Kızıldeniz nakliye saldırıları, yalnızca deniz ticaretini aksatıp komşu ekonomileri etkilemekle kalmadı, aynı zamanda belirsizlik düzeyini de artırdı. Süveyş Kanalı geçişleri, gemilerin Ümit Burnu çevresinde yeniden yönlendirilmesiyle Gazze ve İsrail'deki çatışmanın başlamasından bu yana yüzde 60'tan fazla azaldı. Ürdün'ün Al Aqaba ve Suudi Arabistan'ın Cidde'si gibi Kızıldeniz limanlarında da kargo hacimleri keskin bir şekilde daraldı. Ancak ticaretin bir kısmı Basra Körfezi'ndeki Suudi Arabistan'ın Dammam kenti de dahil olmak üzere bölge içinde yeniden yönlendirildi.

Kalıcı Kızıldeniz kesintileri, en fazla etkilenen ekonomiler için oldukça büyük ekonomik sonuçlara yol açabilir. En güncel Bölgesel Ekonomik Görünüm raporumuzda yer alan açıklayıcı bir senaryo , Kızıldeniz'deki ülkelerin (Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Sudan, Yemen), aksaklıkların devam etmesi durumunda ortalama olarak ihracatlarının yaklaşık yüzde 10'unu ve GSYİH'larının yaklaşık yüzde 1'ini kaybedebileceğini gösteriyor. bu yılın sonu.

Uluslararası ticaretin mevcut belirsiz ortamında, stratejik öngörü ve proaktif politika reformları, ülkelerin ticaret ve gelir kazanımları elde etmesini sağlayan temel faktörler olacaktır. Bu şokların yarattığı zorlukların üstesinden gelmek ve önümüzdeki fırsatları yakalamak, ülkelerin yüksek tarife dışı kısıtlamalardan, altyapı yetersizliklerinden ve düzenleyici verimsizliklerden kaynaklanan uzun süredir devam eden ticaret engelleriyle mücadele etmesini gerektirecektir.

Hedeflenen politika reformları bunun yapılmasına yardımcı olabilir, ancak hazırlık çok önemlidir. Araştırmamız, tarife dışı ticaret engellerinin azaltılması, altyapı yatırımlarının artırılması ve düzenleme kalitesinin artırılmasının orta vadede ticaretin ortalama yüzde 17'ye kadar artmasına yardımcı olabileceğini, ekonomik çıktının ise yüzde 3 daha yüksek olabileceğini gösteriyor. Bu aynı zamanda gelecekteki ticari şoklara karşı dayanıklılığı da artıracaktır.

Geçmiş reformlar etkili eylemlerin mümkün olduğunu gösteriyor. Özbekistan, yabancı yatırımcılar için çekiciliğini artırdı ve döviz kontrollerini ortadan kaldırarak ve iş ortamını iyileştirerek küresel ekonomiyle entegrasyonunu derinleştirdi. Suudi Arabistan , ticaret ve yatırım üzerindeki düzenleyici kısıtlamaların hafifletilmesini içeren Vizyon 2030 reform planı aracılığıyla petrol dışı ekonomisini büyüttü ve uluslararası işletmelerin ilgisini çekti . Azerbaycan'ın Orta Koridor'un önemli bir bölümü olan Bakü-Tiflis-Kars demiryoluna yaptığı yatırım, Asya ile Avrupa arasındaki kargo kapasitesini artıran altyapı yatırımı potansiyelini öne çıkarıyor. Bu girişimler, küresel ticaret ortamına uyum sağlama ve bu ortamda gelişme sağlama konusunda hedeflenen politika reformlarının dönüştürücü gücünün altını çiziyor.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki ülkeler, tedarik zinciri yönetimlerini iyileştirerek, en çok etkilenen sektörlerde yeni tedarikçileri güvence altına alarak, alternatif nakliye rotaları arayarak ve hava taşımacılığı kapasitesi ihtiyaçlarını değerlendirerek devam eden nakliye kesintilerini azaltabilir. Orta vadede ülkeler, bölgesel bağlantıları ve bağlantıları güçlendirip genişleterek ticaretteki aksaklıklara karşı dayanıklılıklarını artırabilirler. Buna karşılık, yenilikçi deniz-kara rotalarının geliştirilmesi de dahil olmak üzere ulaşım altyapısına yatırım yapmak önemli olacaktır.

Ortakları, ürünleri ve rotaları kapsayan daha çeşitlendirilmiş bir ticaret profili oluşturmak, bölgenin aksaklıklara dayanma becerisini önemli ölçüde artıracaktır. Değişen ticaret modelleri, ülkelerin küresel ekonomik çerçevedeki yerlerini yeniden tanımlamaları için eşsiz bir fırsat sunuyor.

— Bu blog Bronwen Brown ve Orta Doğu ve Orta Asya Departmanındaki diğer personelin katkılarını yansıtmaktadır. Bu rapor, Nisan 2024 tarihli Orta Doğu ve Orta Asya için Bölgesel Ekonomik Görünüm'ün 3. Bölümü olan "Şoklar Ortasında Ticaret Modelleri ve Değişen Jeoekonomik Görünüm"e dayanmaktadır . Bölümün yazarları Apostolos Apostolou, Hasan Dudu, Filippo Gori, Alejandro Hajdenberg, Thomas Kroen, Fei Lui ve Salem Mohamed Nechi'dir. https://www.imf.org/en/Blogs/Articles/2024/05/13/more-diversified-trade-can-make-middle-east-and-central-asia-more-resilient

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Bursa
    cami
      • tffs
      • 1lig
      • tff2
      • tff3
      Takım O G B M Av P
      Puan Durumları ve Fikstür
      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.