TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Modernize edilen Ceylanpınar Gümrük Kapısı açıldı

Modernize edilen Ceylanpınar Gümrük Kapısı'nın Suriye'nin yeniden imarı ve ekonomik faaliyetin tekrar canlanması noktasında çok hızlı bir ticaret akışına neden olacağı belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 19:37
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 19:43
Kaynak: Haber Merkezi
Modernize edilen Ceylanpınar Gümrük Kapısı açıldı

Ceylanpınar Gümrük Kapısının açılış töreni Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve yetkililerin katılımı ile gerçekleştirildi.

173 gümrük müdürlüğünden 155'inin fiilen hizmet verdiğini dile getiren Bolat, Türkiye'nin en uzun sınır komşusunun Suriye olduğunu, bu ülkeye Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Mardin'deki sınır kapılarından geçiş yapıldığını belirtti.

Bu sınır kapılarının Türkiye'yi Orta Doğu'ya, Körfez'e bağlayan çok önemli ticaret yolları olduğuna işaret eden Bakan Bolat, şöyle konuştu:

"Biz bütün bu gümrük kapılarımızı modernize ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Gerek Bakanlık bütçe kaynaklarından, gerekse yap-işlet-devret modeliyle şu ana kadar 17 tane gümrük müdürlüğümüz ve gümrük kapılarımız çok modern şartlarda hizmet veriyorlar. Şanlıurfa'da en yenisi oldu. Geçen yıl Edirne Pazarkule ve Ardahan Türközü gümrük kapılarını modernize edilmiş bir şekilde hizmete açmıştık. Şu anda inşaatı devam eden Dereköy var Kırklareli'de ve tabii çok önemli olan Ağrı Gürbulak Gümrük Kapısı'nın modernizasyon çalışması artık sona yaklaşmış vaziyette. Bu yıl 2024'te ilk modernizasyonu tamamlanıp açılmış gümrük müdürlüğümüz burası, Şanlıurfa Ceylanpınar Gümrük Müdürlüğümüz oldu. 600 milyar dolar civarında mal ve hizmet, mal, ihracat ve ithalat bu 155 gümrük müdürlüğünden geçmektedir.^

Türkiye'nin ekonomik sınırlarını gümrüklerin oluşturduğunu anlatan Bolat, şöyle devam etti:

"Ekonomik sınırlarımız gümrüklerimizdir. Çok önemli, Türkiye Cumhuriyeti'nin vergi gelirlerinin dörtte birini gümrükler tahsil etmekte ve ithalattan alınan bu gümrük vergileri anında Hazine ve Maliye Bakanlığımıza aktarılmaktadır. Yani devletimizin bütçe harcamalarına yüzde 25-26 nispetinde katkıyı Türkiye Cumhuriyeti gümrükleri sağlamaktadır. Bu kadar önemli bir fonksiyon görmekte. Bunun yanında ihracatımızın kontrol edilip, hızlı bir şekilde gümrük kapılarından geçmesi, ithalatta da özellikle haksız rekabet ya da haksız ticaret oluşturacak ithalata karşı ve yasa dışı ürünlere karşı, yasa dışı ticarete karşı, kaçakçılığa karşı kontrol mekanizmalarını da gümrüklerimiz sağlamaktadır. Yani gümrüklerimiz ülkemizin sınırlarının ekonomik anlamda bekçiliğini yapmaktadır. Tam 183 milyon yolcu gümrüklerden geçiyor. Tam 12 milyon araç gümrüklerimizden geçiyor. 8 milyon 300 bin adet konteyner gümrüklerimizden geçmekte ve 7 milyon 900 bin beyannamenin işlemleri gümrük müdürlükleri tarafından yapılmaktadır."

Ticaret Bakanlığının 24 bin personelinden yaklaşık 16 bininin gümrüklerde çalıştığını dile getiren Bakan Bolat, bu yılın ilk 6 ayında gümrüklerde 95 milyon yolcunun, 6,8 milyon aracın işleminin yapıldığını, Hazine ve Maliye Bakanlığına devredilmek üzere 786 milyar lira gümrük vergisinin tahsilatının gerçekleştirildiğini kaydetti.

- "Tek haneli enflasyon hedefimizdir"

Ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülkenin Türkiye olması hedefiyle yola çıktıklarını aktaran Bolat, bu kapsamda gümrükleri modernleştirdiklerini söyledi.

Bakan Bolat, Türkiye'nin Suriye'ye 2023'te 2 milyar dolar ihracat yaptığını, bu ülkeyle 2,4 milyar dolarlık ticaret hacminin oluştuğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ceylanpınar Gümrük Kapısı'nın yeni binasında hizmet vermeye başlaması, siyasi ilişkilerde Suriye'de çatışmasız ve barışçı bir siyasi çözümün ortaya çıkması için çabaların yoğunlaştığı bu dönemde, Suriye'nin yeniden imarı, ekonomik faaliyetin tekrar canlanması noktasında çok hızlı bir ticaret akışına neden olacaktır. Bu nedenle gümrüklerimizi de o güne hazırlıyoruz. AK Parti'nin ve Cumhur İttifakı'nın 22 yıldır ülkemizde iktidar olduğu ve yönettiği bu dönemin temel karakteristiği, özelliği, istikrar ve güven olmuştur. Siyasi istikrar, ekonomik istikrarı beraberinde getirmiştir. Güçlü Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği, uygulanan ekonomik politikalar, siyasi politikalar, terörle mücadeledeki büyük başarı, huzur ortamının hakim olması, yatırımların artması, yabancı doğrudan yatırımların ülkemize akması, yurt içinden yatırımcılarımızın yatırım atağına geçmeleri sonucunda Türkiye'nin milli geliri 22 yılda beş kat artarak 238 milyar dolardan 1 trilyon 202 milyar dolara yükselmiştir. Kişi başına milli gelir 3 bin 600 dolardı. 2023 sonunda 13 bin 342 dolara çıktı. Allah'ın izniyle bu yıl 14 bin doları, hatta 15 bin doları bulacak bir kişi başına milli gelir tahminimiz bulunmaktadır. Ekonominin yol haritası olan Orta Vadeli Program'da enflasyonla mücadele en öncelikli hedef ve mayıs ayında yüzde 76 TÜFE oranında, ağustos ayı itibarıyla yüzde 51,97'e tam 24 puanlık bir azalışla gerçekleşti. Bunu sizler de iş hayatında görüyorsunuz. Alışverişinizde görüyorsunuz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Bursa
    cami
      • tffs
      • 1lig
      • tff2
      • tff3
      Takım O G B M Av P
      Puan Durumları ve Fikstür
      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.