TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yüksek teknoloji ürün ihracatı 10 milyar dolara yaklaştı

Türkiye'nin yüksek teknoloji ürün ihracatı 10 milyar dolara yaklaştı.

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2024 21:21
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2024 21:24
Kaynak: AA
Yüksek teknoloji ürün ihracatı 10 milyar dolara yaklaştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yüksek teknoloji ürün ihracatının 10 milyar dolara yaklaştığına dikkati çekti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yüksek teknoloji ürün ihracatının 10 milyar dolara yaklaştığına dikkati çekerek, "Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımız geçen yıl rekora imza atarak 97,3 milyar dolar oldu, bu yıl ise 9 ayda 73,4 milyar dolar seviyesinde. İhracatımızı artırmak için program ve desteklerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz." dedi.

AA muhabirinin TÜİK ve 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan derlediği verilere göre, Türkiye'nin imalat sanayisinde orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 10 yılda 100 milyar dolara dayandı.

Türkiye'nin orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 2013'te 53,1 milyar dolar iken 2017'de 60,1 milyar dolar seviyesini gördü. Söz konusu ürünlerin ihracatı 2021'de 77,4 milyar dolar bandına çıkarken, 2022'de 88,7 milyar dolar oldu. Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı geçen yıl 97,3 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Bu yılın ocak-eylül döneminde ise orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı 73,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Öncelikli sektörler ve beşeri sermaye desteklenecek

Bakan Kacır, söz konusu verilere ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, son 22 yılda rekabetçi üretime yönelik imalat sanayisinde yatırımı, üretimi, istihdamı ve ihracatı artıracak politikalara öncelik verdiklerini anlattı.

Milli geliri son 22 yılda 238 milyar dolardan 1,1 trilyon dolara çıkardıklarını vurgulayan Kacır, 2002'de dünyanın en büyük 18. ekonomisi olan Türkiye'nin, her yıl ortalama yüzde 5,4 büyüyerek bugün satın alma gücüne göre dünyanın en büyük 11. ekonomisi haline geldiğini söyledi.

Kacır, imalat sanayisi sektörlerinin istihdam, üretim, ticaret, katma değer ve teknoloji düzeylerinin arttığına dikkati çekerek, kimya, ilaç-tıbbi cihaz, makine, elektrikli teçhizat, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçlarının öncelikli sektörler olacağını kaydetti.

Teknoloji, yenilik, ürün kalitesi ve verimlilik sağlanarak yüksek katma değerli üretimi artıracaklarının altını çizen Kacır, yüksek teknoloji ve verimliliğe dayalı yatırımlarla istihdam, üretim ve ihracatı artıracaklarını, beşeri sermayeyi bu doğrultuda güçlendireceklerini bildirdi.

2025’te hedef 117,1 milyar dolar

Kacır, yüksek katma değerli üretimi hedefleyen sanayi politikasıyla yapısal dönüşümü hızlandıracaklarını ifade ederek, Türkiye'nin orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat sanayi ihracatı içindeki payını da artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin yüksek teknoloji ürün ihracatının 10 milyar dolara yaklaştığına dikkati çeken Kacır, şöyle devam etti:

"Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatımız geçen yıl rekora imza atarak 97,3 milyar dolar oldu, bu yıl ise 9 ayda 73,4 milyar dolar seviyesinde. İhracatımızı artırmak için program ve desteklerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Gelecek yıl orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatındaki payının yüzde 44'e yaklaşmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da belirlediğimiz üzere, söz konusu ihracatın 2024’te yaklaşık 104 milyar dolar olarak gerçekleşmesini, 2025’te de 117,1 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz.”

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Bursa
    cami
      • tffs
      • 1lig
      • tff2
      • tff3
      Takım O G B M Av P
      Puan Durumları ve Fikstür
      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.