TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mücevher sektörü 2023'te 7,6 milyar dolarlık ihracata imza attı

2024 ilk beş ayı ne yazık ki altın kotası uygulaması nedeniyle çok kötü geçti ve ilk kez ihracatımız ciddi miktarda geriledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
Mücevher sektörü 2023'te 7,6 milyar dolarlık ihracata imza attı

TİM üyesi Burak Yakın, mücevher sektörünün ihracat performansını değerlendirdi.

"Mücevher sektörü 2018 yılından sonra yaşanan pandemi nedeniyle küresel anlamda küçülerek 110 milyar dolardan 72 milyar dolara kadar geriledi ve 2021 itibarıyla yeniden 100 milyar doların üzerine çıktı.

2023 yılında ise küresel pazar gelişmeye devam ederken ihracatını TİM verilerine göre yüzde 30’un üzerinde artıran mücevher sektörü küresel pazardaki payını da artırdı. 2022 yılında 5,6 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye 2023 yılında 7,6 milyar dolarlık ihracata imza attı.

Farklı verileri işleyen Trademap istatistiklerine göre ise 2018 yılında 110,6 milyar dolarlık dünya pazarından 4,4 milyar dolar ile yüzde 3,97 pay alan Türkiye, 2022 yılında 124,5 milyar dolarlık pazardaki payını yüzde 6,50 gibi ciddi bir orana yükselterek 8,1 milyar Türkiye Mücevher sektörü  2023 yılında 7,6 milyar dolarlık ihracata imza attı dolarlık ihracata imza attı.

2024 ilk beş ayı ne yazık ki altın kotası uygulaması nedeniyle çok kötü geçti ve ilk kez ihracatımız ciddi miktarda geriledi. Rakam olarak düşük bir gerileme görülebilir ancak altın fiyatlarının 1800-1900 dolar seviyelerinden 2300 dolar seviyelerine yükseldiğini düşünürsek miktar olarak cironun çok daha üzerinde bir gerileme yaşandı.

Şimdi ham maddeye erişim sorunumuzun çözülmesi halinde giden yatırımcılarımızı nasıl geri getireceğimizi ve kaybettiğimiz ilk beş ayın yaralarını sarmak üzere çalışacağız. 2024 yılının kalan kısmında Mücevher İhracatçıları Birliği olarak resmen olağanüstü hâl ilan ederek ekonomi yönetimimizin de iş birliği ve destekleriyle ihracatımızı yeniden yükseltmek ve Türkiye’yi yatırımcılar için cazip ülke haine getirmek istiyoruz."

---

Burak YAKIN - Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı

Burak Yakın, 1973 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Öğrenimine devam ederken 1985 yılında, Türk mücevher sektörünün duayen isimlerinden biri olan Nadir Tütüncü'nün yanında çalışma hayatına adım atmıştır. Bir yandan eğitimine devam ederken, diğer yandan Kapalıçarşı'da usta-çırak geleneğine uygun olarak hem mücevher üretimini hem de ticareti öğrenmiştir.

Mücevhercilik mesleğinin inceliklerine vakıf olmakla geçen yılların ardından Nadir Metal Rafineri'nin yönetim kadrosunda görev almıştır. Firmanın hızla büyümesinde önemli bir rol sahibi olan Burak Yakın, başarılı kariyerine sektörde daha fazla görev ve sorumluluk üstlenerek devam etmiştir.

Nadir Metal Rafineri CEO'luğuna ek olarak, NMR ve Saygın firmalarında CEO'luk görevlerini üstlenmiştir. İş yaşamı boyunca Değerli Maden Taş ve Döviz Piyasası Kurum ve Kuruluşları Derneği (DEMAD) Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği ve Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımları (KUYAŞ) Yönetim Kurulu Üyeliği gibi görevlerde bulunan Yakın, 2018-22 yıllarında İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkan Yardımcılığı yapmıştır.

Burak Yakın, Nisan 2022 itibarıyla Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir. Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesidir.

Yaşam boyu öğrenci kalmanın önemine inanan Yakın, Kazakistan Al Farabi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitimini sürdürmektedir.

Yakın, evli ve 4 çocuk babasıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Bursa
    cami
      • tffs
      • 1lig
      • tff2
      • tff3
      Takım O G B M Av P
      Puan Durumları ve Fikstür
      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.