TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gültepe: Pusulamıza hedeflerimizi aldık

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, pusulamıza hedeflerimizi aldık dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
Gültepe: Pusulamıza hedeflerimizi aldık

TİM Başkanı Mustafa Gültepe geçtiğimiz 8 ayı değerlendirdi. TİM'in internet sayfasına özel kaleme aldığı yazısında şunları söyledi;

Ağustos ile birlikte sekiz ayı geride bıraktık. Geçen ay 22,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ocak-Ağustos dönemindeki ihracatımız 170,8, son 12 aylık ihracatımız 262 milyar dolara ulaştı. Aylık ihracatta yüzde 2,4, sekiz aylık ihracatta yüzde 3,9, 12 aylık ihracatta ise yüzde 3,5 artıdayız.

Geçen ay 17 sektörümüz ihracatını artırdı. Ancak lokomotif sektörlerimizden otomotiv ve kimya ekside, hazır giyim ise başa baş ihracatla ağustosu tamamladı. Geride bıraktığımız ay 3 milyar dolar barajını aşan sektörümüz olmadı. 

Oransal olarak ihracatını en fazla artıran sektörler arasında yüzde 108 ile mücevher ilk sırada yer aldı. Geçen ay 48 ilimiz ihracatını artırırken, bin 228 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değerimiz ise 1,49 dolar oldu.

Ağustos ayının en dikkat çekici verilerinden biri 42 ülkede ihracatımızı yüzde 50'nin üzerinde artırmamızdı. 97 ülkede yüzde 10'un üzerinde ihracat artışı kaydetsek de ana pazarlarımızdaki daralma nedeniyle aylık ortalama düşük kaldı.

Bu açıdan ticaret heyetlerimizi ve yeni pazar arayışlarını çok önemli buluyorum. Geçen ay Nijerya'da geniş katılımlı bir heyet gerçekleştirdik. Bu ay da Fas'a ticaret heyeti düzenleyeceğiz. 

İhracatçı birliklerimizle yıl başından bu yana da 91 heyet organizasyonuna imza attık ve bu ziyaretleri yıl sonuna kadar 150'ye çıkaracağız. Sekiz ayda 228 olan fuar katılımımız da yıl sonunda 378'e ulaşacak.  

Diğer yandan, ihracatçılarımızın karşı karşıya bulunduğu sorunların çözümü için görüş ve önerilerimizi her fırsatta ilgili bakanlıklarımızla ve kurumlarımızla paylaşıyoruz.

Geçen ay Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede kendilerine ihracatçılarımızın sorunlarını, beklentilerimizi, kısa, orta ve uzun vadede neler yapabileceğimiz konusunda değerlendirmelerimizi arz ettim. Son derece verimli bir görüşme oldu.

İlk sekiz ayda artıda olsak da hedefimizin gerisindeyiz. Yıl sonu hedefimizi yakalayabilmek için önümüzde dört ayda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. İhracatçılarımızın bu süreçte gösterdiği özveri, bu inancımı güçlendiriyor.

Son olarak buradan bir de hatırlatma yapmak istiyorum. 10-12 Ekim tarihleri arasında Türkiye İnovasyon Haftası'nın 11.'sini gerçekleştireceğiz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da iş dünyasının başarılı yöneticileri, teknoloji liderleri, girişimcileri ve gençlerimizi buluşturacağız. Hepinizi TIW2024 etkinliğimize davet ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Bursa
    cami
      • tffs
      • 1lig
      • tff2
      • tff3
      Takım O G B M Av P
      Puan Durumları ve Fikstür
      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.