Türk inciri uluslararası standartlara göre üretiliyor
Türk inciri uluslararası standartlara göre üretiliyor
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi Fatma Behit, “Dünyada talebin yüzde 60’ını biz karşılıyoruz.” dedi.
Haber Giriş Tarihi: 11.12.2024 01:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2024 01:04
Kaynak:
Haber Merkezi
35 bin ailenin geçimini incirden sağladığını söyleyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi, Fatma Behit, “Dünyada talebin yüzde 60’ını biz karşılıyoruz.” dedi.
Türkiye’nin dünyanın kuru incir ihtiyacının yüzde 60’ını karşıladığı bilgisini veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’de üretilen kuru incirin karanlık odalarda UV lambalar altında ve lazerlerle kontrol edildiğini, bir pestisit olmayan aflatoksinin incirlerden ayıklandığını, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı gıda ürünleri listesinde yer verdiği kuru inciri herkesin gönül rahatlığıyla tüketebileceğini dile getirdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı gıda ürünleri listesinde yer verdiği kuru incirler gıda güvenilirliğinin temini, tüketici sağlığı ve menfaatlerinin korunması amacıyla uluslararası standartlar dikkate alınarak gıda kodeksine göre üretiliyor ve tüketicilere sunuluyor.
Cennet meyvesi olarak tanımlanan, noel sofralarının vazgeçilmezi kuru incirde Türkiye dünyanın kuru incir ihtiyacının yüzde 60’ını karşılıyor.
Türkiye’de yetişen kuru incir dünyanın en kaliteli kuru inciri olarak öne çıkarken, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Japonya Türk incirini en çok tüketen coğrafyalar olarak öne çıkıyor.
Son dönemde kuru incirin aflatoksin nedeniyle ihraç pazarlarından geri gelmesiyle ilgili haberlerin artması üzerine kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı düzenleyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Son dönemde yoğun olarak gündeme gelen kuru incirde aflatoksin, kuru incire insan eliyle konulan zirai ilaç/pestisit değildir. Aflatoksin diğer pek çok tarım ürününde olduğu gibi iklim koşullarına bağlı olarak doğada bulunan saprofit mantarlar tarafından üretim aşamasında meydana gelmektedir. İklim koşullarına bağlı olarak aflatoksin oluşumu her yıl farklılık göstermektedir. Üretim dönemindeki hava koşullarına bağlı olarak toplam üretimdeki aflatoksin varlığı, %0, 5 ila %1, 5 arası oranlarda değişmektedir. 2024 üretim sezonunda görülen olumsuz hava koşullarından dolayı aflatoksin varlığında önemli bir artış meydana geldi. 2024 yılında aflatoksin ve okratoksin bulaşıklığı nedeniyle AB ülkelerine yapılan ihracatımızda alınan Hızlı Alarm Bildirimi sayısı 2023 yılına göre artış gösterdi” diye konuştu.
Kuru incirde aflatoksin oluşumunun önüne geçmek için, üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Enstitüler, Üniversiteler, Borsalar ve Tüccarlarla yoğun bir iş birliği yaptıklarını anlatan Başkan Işık şöyle devam etti; “Aflatoksin sorunu ilk olarak 1987 yılında ortaya çıktı. O andan itibaren Ege İhracatçı Birlikleri tarafından, Ege Üniversitesi, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı destekleri ile tüm kuru incir işletmelerimizde aflatoksin bulaşıklığını ayıklamak amacıyla kontrol sistemleri oluşturulmuş ve bu sistemin etkinliği denetlenmektedir. Tüm kuru incir işletmelerimiz hammadde alımlarında aflatoksin kontrolü yapmakta ve izleme programları yürütmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve diğer paydaş kurumlarımız ile birlikte üretim aşamasında aflatoksin bulaşıklığını önlemek ve azaltmak için yoğun çalışmalar yapıyoruz. Kuru incirde Aflatoksin ve Okratoksin oluşumunun engellenebilmesi amaçlı her yıl binlerce kurutma kereveti, ilek filesi, hasat filesi, tuzaklar ve örnek kurutma tünelleri Birliğimizce yaptırılmakta, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Diğer yandan, örnek bahçeler oluşturarak bilgilendirici broşür ve kitapçıklar yaptırılarak üreticimize yol gösterilmektedir.”
Aflatoksinli incirler 24 yıldır imha ediliyor
Ege İhracatçı Birlikleri olarak hedeflerinin sadece ihraç pazarlarında değil, ülkemizde de tüketicilerin sağlıklı kuru incir tüketimine katkı sağlamayı misyon edindiklerinin altını çizen EKMİB Başkanı Mehmet Ali Işık, “Bu amaçla işletmelerimize gelen kuru incirler özel karanlık odalarda UV lambalar altında ve lazer ayıklama makinelerinde fiziki kontrollerle sarımsı yeşil renkli ışıma veren aflatoksinli kuru incirler ayıklanıyor. Bu kontroller sonucunda aflatoksin tespit edilen kuru incirlerin ticarete konu olmasının önüne geçilmesi için Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimizce 2000 yılından beri Aflatoksinli Kuru İncirlerin İmhası Projesi yürütülüyor. İklim değişikliği ve yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle bu yıl aflatoksin oluşumunda artış meydana gelmiştir. Bu nedenle Projemiz kapsamında geçen yıl 0, 7 olan aflatoksinli kuru incir oranı %1, 5’a çıkarılmış, ayrıca Okratoksin-A oluşumuna etki ettiği bilinen küflü incirlerin de %1 oranında toplanarak imhası kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda yılda ortalama 500-600 ton aflatoksinli kuru incir imha edilirken, önümüzdeki dönemde imha edilecek toksinli incir miktarı yılda 1.500 tona yükselecek. Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında son 3 yıldır toplanan aflatoksinli incirler Biyogaz tesislerinde bertaraf ediliyor” şeklinde konuştu.
Geri gelen kuru incirler ne oluyor?
Çok yoğun kontroller sonucunda ihraç edilen kuru incir partilerimiz çeşitli nedenlerle ülkemize geri gelebildiğini aktaran Işık, bu ürünlerle ilgili takip edilen yolu da şöyle özetledi: “Kuru incirin büyük taneli ve homojen olmayan yapısı nedeniyle, analiz edilen numunenin içine tek bir aflatoksinli incirin karışmış olması bile analiz sonucunun olumsuz çıkmasına yol açabilmektedir. İhracattan Geri Dönen Ürünler Türk Gıda Kodeksi (TGK) Mevzuatına Uygunsa Ülkemize Girebilmektedir. İhracattan geri gelen kuru incirler, ülkemize girişte Türkiye’nin ithalat prosedürüne tabi tutulmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolünde analiz edilerek sonucu uygun olan partilerin yurda girişine izin verilmektedir. Bakanlık yetkilileri gözetiminde; UV lambalı karanlık odalarda ayıklanan ve lazer makineleri ile tesislerimizde elden geçirilen aflatoksinli kuru incirler tekrar ayıklanmakta, tekrar numune alınarak analiz edilmekte, TGK mevzuatına göre yasal limitlerin altında olan kuru incirler ülkemize girebilmektedir. Bu açıdan, çeşitli mecralarda zehirli, pestisitli kuru incirlerin ihracat pazarlarında tüketilmeyip ülkemiz pazarında satışa sunulduğuna yönelik tüm iddialar asılsız ve yanıltıcıdır.”
Biz bütün paydaşlarımızla hem üreticilerimizi hem ülkemizin kalkınmasını devam ettireceğiz
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, “İncirde kalite sorunu yaşanmasının en büyük nedeni Haziran ve Temmuz ayındaki sıcaklığın 45 derecelere çıkması. Enstitümüz kayıtlarında yaklaşık 300 çeşit incir var. Küresel ısınma ve İklim değişikliği ile sıcaklıklar artmaya devam ettikçe üretim bölgelerini değiştirerek dengeleyeceğiz. Biz bütün paydaşlarımızla hem üreticilerimizi hem ülkemizin kalkınmasını devam ettireceğiz.” dedi.
Tarım üretim arazileri yer değiştiriyor
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, “İncir stratejik ürünümüzdü son 5 senedir prestij ürünümüz oldu. Yıllar geçtikçe ürünün kalitesini artırıyoruz. Türk incirini prestij ürün olarak satmak istiyoruz. Paydaşlarımızla çalışmalar yürütüyoruz. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle kalite sorunları yaşıyoruz. Tarım üretim arazileri yer değiştiriyor. İncirde ovadan dağa doğru bir kayma var. Şuan yüzde 70’i dağda, yüzde 30’u ovada yetiştiriliyor. İyi Tarım Uygulamaları ile bu riskleri bertaraf etmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.
İncirdeki aflatoksin ve okratoksinin insan sağlığı açısından risk yaratması için bir kişinin günlük 50 kilo incir tüketiyor olması lazım
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Göksan, “Aydın’da insanların refahını bu ürün belirliyor. İncirdeki aflatoksin ve okratoksinin insan sağlığı açısından risk yaratması için bir kişinin günlük 50 kilo incir tüketiyor olması lazım, bir kişi günde 300 gr incir tüketiyor. Aydın’da sabah öğlen akşam incir yiyor insanlarımız 100 yaşına kadar yaşıyorlar. Rekolte dahada artacak, bizim incirimize sahip çıkmamız gerekiyor.” dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Türk inciri uluslararası standartlara göre üretiliyor
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi Fatma Behit, “Dünyada talebin yüzde 60’ını biz karşılıyoruz.” dedi.
35 bin ailenin geçimini incirden sağladığını söyleyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi, Fatma Behit, “Dünyada talebin yüzde 60’ını biz karşılıyoruz.” dedi.
Türkiye’nin dünyanın kuru incir ihtiyacının yüzde 60’ını karşıladığı bilgisini veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’de üretilen kuru incirin karanlık odalarda UV lambalar altında ve lazerlerle kontrol edildiğini, bir pestisit olmayan aflatoksinin incirlerden ayıklandığını, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı gıda ürünleri listesinde yer verdiği kuru inciri herkesin gönül rahatlığıyla tüketebileceğini dile getirdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı gıda ürünleri listesinde yer verdiği kuru incirler gıda güvenilirliğinin temini, tüketici sağlığı ve menfaatlerinin korunması amacıyla uluslararası standartlar dikkate alınarak gıda kodeksine göre üretiliyor ve tüketicilere sunuluyor.
Cennet meyvesi olarak tanımlanan, noel sofralarının vazgeçilmezi kuru incirde Türkiye dünyanın kuru incir ihtiyacının yüzde 60’ını karşılıyor.
Türkiye’de yetişen kuru incir dünyanın en kaliteli kuru inciri olarak öne çıkarken, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Japonya Türk incirini en çok tüketen coğrafyalar olarak öne çıkıyor.
Son dönemde kuru incirin aflatoksin nedeniyle ihraç pazarlarından geri gelmesiyle ilgili haberlerin artması üzerine kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı düzenleyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Son dönemde yoğun olarak gündeme gelen kuru incirde aflatoksin, kuru incire insan eliyle konulan zirai ilaç/pestisit değildir. Aflatoksin diğer pek çok tarım ürününde olduğu gibi iklim koşullarına bağlı olarak doğada bulunan saprofit mantarlar tarafından üretim aşamasında meydana gelmektedir. İklim koşullarına bağlı olarak aflatoksin oluşumu her yıl farklılık göstermektedir. Üretim dönemindeki hava koşullarına bağlı olarak toplam üretimdeki aflatoksin varlığı, %0, 5 ila %1, 5 arası oranlarda değişmektedir. 2024 üretim sezonunda görülen olumsuz hava koşullarından dolayı aflatoksin varlığında önemli bir artış meydana geldi. 2024 yılında aflatoksin ve okratoksin bulaşıklığı nedeniyle AB ülkelerine yapılan ihracatımızda alınan Hızlı Alarm Bildirimi sayısı 2023 yılına göre artış gösterdi” diye konuştu.
Kuru incirde aflatoksin oluşumunun önüne geçmek için, üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Enstitüler, Üniversiteler, Borsalar ve Tüccarlarla yoğun bir iş birliği yaptıklarını anlatan Başkan Işık şöyle devam etti; “Aflatoksin sorunu ilk olarak 1987 yılında ortaya çıktı. O andan itibaren Ege İhracatçı Birlikleri tarafından, Ege Üniversitesi, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı destekleri ile tüm kuru incir işletmelerimizde aflatoksin bulaşıklığını ayıklamak amacıyla kontrol sistemleri oluşturulmuş ve bu sistemin etkinliği denetlenmektedir. Tüm kuru incir işletmelerimiz hammadde alımlarında aflatoksin kontrolü yapmakta ve izleme programları yürütmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve diğer paydaş kurumlarımız ile birlikte üretim aşamasında aflatoksin bulaşıklığını önlemek ve azaltmak için yoğun çalışmalar yapıyoruz. Kuru incirde Aflatoksin ve Okratoksin oluşumunun engellenebilmesi amaçlı her yıl binlerce kurutma kereveti, ilek filesi, hasat filesi, tuzaklar ve örnek kurutma tünelleri Birliğimizce yaptırılmakta, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Diğer yandan, örnek bahçeler oluşturarak bilgilendirici broşür ve kitapçıklar yaptırılarak üreticimize yol gösterilmektedir.”
Aflatoksinli incirler 24 yıldır imha ediliyor
Ege İhracatçı Birlikleri olarak hedeflerinin sadece ihraç pazarlarında değil, ülkemizde de tüketicilerin sağlıklı kuru incir tüketimine katkı sağlamayı misyon edindiklerinin altını çizen EKMİB Başkanı Mehmet Ali Işık, “Bu amaçla işletmelerimize gelen kuru incirler özel karanlık odalarda UV lambalar altında ve lazer ayıklama makinelerinde fiziki kontrollerle sarımsı yeşil renkli ışıma veren aflatoksinli kuru incirler ayıklanıyor. Bu kontroller sonucunda aflatoksin tespit edilen kuru incirlerin ticarete konu olmasının önüne geçilmesi için Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimizce 2000 yılından beri Aflatoksinli Kuru İncirlerin İmhası Projesi yürütülüyor. İklim değişikliği ve yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle bu yıl aflatoksin oluşumunda artış meydana gelmiştir. Bu nedenle Projemiz kapsamında geçen yıl 0, 7 olan aflatoksinli kuru incir oranı %1, 5’a çıkarılmış, ayrıca Okratoksin-A oluşumuna etki ettiği bilinen küflü incirlerin de %1 oranında toplanarak imhası kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda yılda ortalama 500-600 ton aflatoksinli kuru incir imha edilirken, önümüzdeki dönemde imha edilecek toksinli incir miktarı yılda 1.500 tona yükselecek. Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında son 3 yıldır toplanan aflatoksinli incirler Biyogaz tesislerinde bertaraf ediliyor” şeklinde konuştu.
Geri gelen kuru incirler ne oluyor?
Çok yoğun kontroller sonucunda ihraç edilen kuru incir partilerimiz çeşitli nedenlerle ülkemize geri gelebildiğini aktaran Işık, bu ürünlerle ilgili takip edilen yolu da şöyle özetledi: “Kuru incirin büyük taneli ve homojen olmayan yapısı nedeniyle, analiz edilen numunenin içine tek bir aflatoksinli incirin karışmış olması bile analiz sonucunun olumsuz çıkmasına yol açabilmektedir. İhracattan Geri Dönen Ürünler Türk Gıda Kodeksi (TGK) Mevzuatına Uygunsa Ülkemize Girebilmektedir. İhracattan geri gelen kuru incirler, ülkemize girişte Türkiye’nin ithalat prosedürüne tabi tutulmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolünde analiz edilerek sonucu uygun olan partilerin yurda girişine izin verilmektedir. Bakanlık yetkilileri gözetiminde; UV lambalı karanlık odalarda ayıklanan ve lazer makineleri ile tesislerimizde elden geçirilen aflatoksinli kuru incirler tekrar ayıklanmakta, tekrar numune alınarak analiz edilmekte, TGK mevzuatına göre yasal limitlerin altında olan kuru incirler ülkemize girebilmektedir. Bu açıdan, çeşitli mecralarda zehirli, pestisitli kuru incirlerin ihracat pazarlarında tüketilmeyip ülkemiz pazarında satışa sunulduğuna yönelik tüm iddialar asılsız ve yanıltıcıdır.”
Biz bütün paydaşlarımızla hem üreticilerimizi hem ülkemizin kalkınmasını devam ettireceğiz
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, “İncirde kalite sorunu yaşanmasının en büyük nedeni Haziran ve Temmuz ayındaki sıcaklığın 45 derecelere çıkması. Enstitümüz kayıtlarında yaklaşık 300 çeşit incir var. Küresel ısınma ve İklim değişikliği ile sıcaklıklar artmaya devam ettikçe üretim bölgelerini değiştirerek dengeleyeceğiz. Biz bütün paydaşlarımızla hem üreticilerimizi hem ülkemizin kalkınmasını devam ettireceğiz.” dedi.
Tarım üretim arazileri yer değiştiriyor
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay, “İncir stratejik ürünümüzdü son 5 senedir prestij ürünümüz oldu. Yıllar geçtikçe ürünün kalitesini artırıyoruz. Türk incirini prestij ürün olarak satmak istiyoruz. Paydaşlarımızla çalışmalar yürütüyoruz. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle kalite sorunları yaşıyoruz. Tarım üretim arazileri yer değiştiriyor. İncirde ovadan dağa doğru bir kayma var. Şuan yüzde 70’i dağda, yüzde 30’u ovada yetiştiriliyor. İyi Tarım Uygulamaları ile bu riskleri bertaraf etmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.
İncirdeki aflatoksin ve okratoksinin insan sağlığı açısından risk yaratması için bir kişinin günlük 50 kilo incir tüketiyor olması lazım
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Göksan, “Aydın’da insanların refahını bu ürün belirliyor. İncirdeki aflatoksin ve okratoksinin insan sağlığı açısından risk yaratması için bir kişinin günlük 50 kilo incir tüketiyor olması lazım, bir kişi günde 300 gr incir tüketiyor. Aydın’da sabah öğlen akşam incir yiyor insanlarımız 100 yaşına kadar yaşıyorlar. Rekolte dahada artacak, bizim incirimize sahip çıkmamız gerekiyor.” dedi.
Haftanın popüler haberleri
1000 Yatırımlar Holding, Ufuk Yatırım'ın hissedarı oldu
1000 Yatırımlar Holding, Ufuk Yatırım'ın hissedarı olduğunu duyurdu.
Bolat: 9 ayda vergi gelirlerinin yüzde 23,7'si gümrüklerden tahsil edildi
Ticaret Bakanı Bolat, bu yılın 9 ayında Türkiye'nin vergi gelirlerinin yüzde 23,7'sinin gümrüklerden tahsil edildiğine dikkati çekti.
Mustafa Erdoğan, Aksigorta ve Agesa GMY olarak atandı
Aksigorta ve Agesa Hayat ve Emeklilik şirketlerinin Genel Müdür Yardımcılıklarına Mustafa Erdoğan atandı.
DCT Trading'den TRK Teknoloji ile AI ortaklık duyurusu
DCT Trading, TRK Teknoloji ile ortaklık kurulduğunu duyurdu.
Titra Teknoloji, Savunma Sanayii Başkanlığı ile sözleşme imzaladı
Titra Teknoloji, Savunma Sanayii Başkanlığı ile muhtelif adette İnsansız Helikopter tedarikine ilişkin Döner Kanatlı Kargo İHA Projesi sözleşmesi imzaladığını duyurdu.
Söktaş 17,5 milyon dolarlık kredi borcunu ödedi
Söktaş, ortağı olduğu Efeler Çiftliğindeki paylarının tamamını satarak bankalara olan 17,5 milyon dolarlık borcunu ödediğini duyurdu.
Frigo-Pak, enginara 3 milyon 100 bin euroluk kaynak ayırdı
Frigo-Pak küresel pazardan daha fazla pay almak için ürün gamına enginarı da dahil etti. Bu kapsamda; üretip, işleyerek pazarlamasını yapacak.
Türkiye Girişimci Buluşması ve GİV ödül töreni 17 Aralık'ta
Türkiye Girişimci Buluşması ve GİV Girişimcilik Ödülleri töreni, 17-18 Aralık'ta İstanbul Üniversitesi Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.
MİT Başkanı İbrahim Kalın, Emevi Camiinde namaz kıldı
MİT Başkanı İbrahim Kalın, Şam Emevi Camiinde namaz kıldı.
Ekomaxi, 2024’te de büyümesini sürdürdü
Su depolama sektörü firmalarından Ekomaxi, belirsizliklerin hakim olduğu 2024 yılında cirosal bazda yüzde 20 büyüyerek, pazardaki güçlü konumunu pekiştirdi.
Türk Elektronik Sanayicileri Derneği ödülleri sahiplerini buldu
TESİD Zirvesi 11 Aralık’ta gerçekleşti. Zirve kapsamında ayrıca 22. TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri de sahiplerini buldu.
Opaş Elektrik, İspanya Matelec-Veteco Fuarı’na katıldı
Opaş Elektrik, İspanya’nın Madrid şehrinde düzenlenen MATELEC-VETECO 2024 Fuarı’na katılarak uluslararası arenada geniş ürün yelpazesini sergiledi.
Otellerde yeni bir konaklama deneyimi: Teknoline IPTV
Teknoline, geliştirdiği son teknoloji IPTV Sistemi ile otel sektöründe devrim niteliğinde bir yenilik sunuyor.
Türkiye'nin İran ile ticaret hedefi 30 milyar dolar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "İran ile ticareti 30 milyar dolar hedefine ulaştırmak için çaba göstermeye devam edeceğiz" dedi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Japonya'da Türk çayını tanıttı
Türk çayı Japonya’da çay ustalarına tanıtıldı.
Bu Gençlikte İş Var Projesi için son başvuru tarihi: 26 Aralık
Tüsiad Bu Gençlikte İş Var! 2024 – 2025 dönemi başvuruları devam ediyor.
Tüsiad Yönetim Kurulu, AB Büyükelçilerini misafir etti
Tüsiad Yönetim Kurulu, AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski ve AB Üye Ülkelerinin Büyükelçileri ile bir araya geldi.
Amazon, Hyundai araba satmaya başladı
Amazon, Hyundai ile yapılan anlaşma kapsamında araç satışı yapmaya başladığını duyurdu.
Yandex Ads Global ödülleri sahiplerini buldu
Yandex Ads Global Ödül Töreni’ne Türk ajanslar damgasını vurdu.
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi Kasım’da 50,6 oldu
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi kasımda 50,6 oldu.
İş Bankasının Şube Müdürü Mehmet Türk, Genel Müdür Yardımcılığına atandı
İş Bankası Başkent Kurumsal Şubesi Müdürü Mehmet Türk, Yönetim Kurulu kararıyla Bankanın Genel Müdür Yardımcılığına atandı.
Prof. Dr. Özlem Cankurtaran vefat etti
Eski ÇABA Derneği başkanlığını da üstlenmiş olan Dr. Özlem Cankurtaran 54 yaşında hayatını kaybetti.
SKDM ve kota sistemi AB çelik endüstrisi için sorun yaratıyor
İtalyan Hurda, Hammadde ve Çelik Distribütörleri Birliği Başkanı Paolo Sangoi, SKDM ve koruyucu kota sisteminin AB çelik endüstrisini tehdit ettiğini belirtti.
İrem Bayraktar: Take Off İstanbul'a 25 ülkeden yabancı yatırımcı katıldı
Take Off Zirvesi Direktörü İrem Bayraktar, bugün kapılarını açan Take Off İstanbul'da 25 ülkeden yabancı yatırımcılar yer aldığını belirtti.
Son 20 yılda 270 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektik
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu: Son 20 yılda yaklaşık 270 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektik.
Eximbank ve İGE'den ihracatçılara yeni prefinansman imkanları
Prefinansman Sistemi ile firmaların finansman yükünü azaltmak ve kredi kabiliyetlerini artırmak amacıyla finansman ve teminat imkânı sağlanıyor.
Yapay zeka, bilişim ekonomisinde devrim niteliğinde değişiklikler yaratacak
HarmonyERP CEO’su Ahmet Enes Güneş, yapay zekanın iş gücü optimizasyonuna katkısının da oldukça büyük olduğunu ifade etti.
Kasım alışverişlerinin karnesi
Büyük indirim kampanyalarının düzenlendiği kasım ayı başta e-ticaret olmak üzere perakende sektörüne ciddi hareketlilik getirdi.
Enerjinin Geleceği ve Depolama Kongresi 25 Aralık'ta
Enerji Depolama Endüstrileri Derneği (EDEDER) 25 Aralık'ta Enerjinin Geleceği ve Depolama Kongresi düzenliyor.
Lezita, Paketlenmiş Et sektöründe beğenilen şirketler arasında
Piliç eti markalarından Lezita, “İş Dünyasının En Beğenilen Şirketleri” araştırmasında “Paketlenmiş Et” sektörünün üçüncüsü oldu.
Ergün Holding, MNG Faktoring’i satın aldı
Ergün Holding, 11 Aralık 2024 tarihi itibariyle yasal süreçlerin ve BDDK izninin tamamlanmasını takiben MNG Faktoring’i satın aldı.
Tüm Otomotiv Lastikçileri Derneği TOLDER, TOBFED'e katıldı
Tüm Otomotiv Lastikçileri Derneği (TOLDER), Türkiye Araç Satış Sonrası Hizmetler Federasyonu (TOBFED)çatısı altında faaliyet gösterecek.
Rekabet Kurulunun Hepsiburada soruşturması sonuçlandı
Rekabet Kurulunun Hepsiburada şirketi için açtığı soruşturma, şirketin verdiği taahhütlerle sona erdirildi.
Emre Erdemoğlu'na Gq Men Of The Year'da En İyi Tasarımcı ödülü
Emre Erdemoğlu, Gq Men Of The Year'da Yılın En İyi Tasarımcısı seçildi.
Türk inciri uluslararası standartlara göre üretiliyor
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi Fatma Behit, “Dünyada talebin yüzde 60’ını biz karşılıyoruz.” dedi.
EİB: Hindistan keşfedilmeyi bekleyen dev pazar
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri ihracatçıları Birliği tarafından Mumbai’de mobilya sektörüne yönelik Hindistan Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştirildi.
TCMB, 5 ödeme şirketinin faaliyet iznini genişletti
Octet, Sender, Sipay, Sundus, Trend şirketlerinin faaliyet izni kapsamının genişletilmesine dair karar Resmi Gazete'nin 11 Aralık 2024 tarihli sayısında yayımlandı.
Katar, İngiltere'deki iklim teknolojisine yatırım yapacak
Katar, İngiltere'deki iklim teknolojisine 1,3 milyar dolar yatırım yapacak.
Abartılı tahminler
Saxo Bank'tan 2025'e dair abartılı tahminler! "2025 tahminlerimiz tam da vaat edildiği gibi. Abartılı." dedi.
Tofaş 700 işçi işten çıkardı
TOFAŞ çalışanlarından Türk Metal Sendikası'na: Neredesiniz?