TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BTK Başkanı Karagözoğlu: Siber dünyadaki varlığımız sürekli artıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Bilişim 500 firmalarının belirlendiği programa tebrik mesajı gönderdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2024 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2024 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
BTK Başkanı Karagözoğlu: Siber dünyadaki varlığımız sürekli artıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Bilişim 500 firmalarının belirlendiği programa tebrik mesajı gönderdi.

Karagözoğlu gönderdiği mesajda şu ifadelere yer verdi:

"Bilişim sektörünün en büyük 500 firmasının belirlendiği Bilişim 500 Araştırmasını gerçekleştiren BThaber, her zaman olduğu gibi sektöre yön vermeye devam etmektedir. Sektörü teşvik eden bu organizasyonda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojileri ekonomik kalkınmanın temel dinamiklerinden biri haline geldi. Ülkemiz de dijital çağın sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek, bu alanlarda kayda değer bir dönüşüm sürecine girmiş bulunuyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak biz de bu dönüşümde en kritik rolü üstleniyoruz. Bizler BTK olarak, bilişim altyapısının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla kararlı bir şekilde çalışırken, ülkemizin hızla dijitalleşen bir topluma dönüşmesine de katkı sağlıyoruz.

Özellikle, yazılım ve bilişim sektörünün son 10 yılda ivme kazandığını görülmektedir. Geride bıraktığımız yıla baktığımızda da yazılım ve bilişim sektörümüz istikrarlı bir şekilde büyümesine devam ediyor.  Nitekim, ülkemizde bilgi ve iletişim teknolojileri alanında en yüksek yerli ürün ağırlığına sahip sektör %82 ile yazılım sektörü olarak karşımıza çıkıyor.

Diğer taraftan elektronik haberleşme sektörü de her geçen gün ilerlemesini sürdürüyor. 2023 yılı sonu itibarıyla mobil abone sayımız, yıllık olarak 1,9 milyon artışla 92 milyonu geçmiş bulunuyor. Bu artışın önemli bir kısmı, 85 milyona yaklaşan 4.5G abone sayısındaki yükselişten kaynaklanmaktadır.

Genişbant internet hizmetine baktığımızda ise yaklaşık 2,7 milyon yeni abonenin 2 milyonunun mobil aboneler olduğunu görüyoruz. Sabit genişbant tarafında da fiber internete olan ilgi devam ediyor. 2023 yılında xDSL abone sayısı %3,2 azalma gösterirken, fiber abone sayısı ise ,4 oranında artmıştır. Daha iyi altyapılarla daha fazla abonenin internet bağlantısına sahip olması, kullanılan veri miktarlarına da yansımış ve bir önceki yıla göre toplamda ,2 daha fazla veri kullanılmıştır.

Geride bıraktığımız yıl işletmeci gelirlerindeki büyüme ile sektöre yapılan yatırımların artışı paralel bir seyir izlerken; gelirlerde %72,3, yatırımlarda da ise %68,6 artış yaşanmıştır. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından hazırlanan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kalkınma Endeksi 2024 Raporu’na göre ülkemizde internet erişimi olan hane oranı yüzde %94,1 ile Avrupa ortalamasının (%90,7) ve Dünya ortalamasının (%75,1) üstünde yer almıştır.  Bu rakamlar hem bizim başarımızı hem de iletişim ve teknolojiye olan bağımızı ortaya koyuyor. Bu da demek oluyor ki siber dünyadaki varlığımız sürekli artıyor. Ancak siber dünyada var olurken aynı zamanda siber tehditlere karşı da önlem almamız gerekmektedir. Bu konuda Kurum olarak büyük bir gayret içerisindeyiz.

Kurumumuz bünyesinde bulunan USOM ile ülkemizi siber dünyada tehditlere karşı korumaktayız. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nde siber güvenlik konusunda etkin çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) YAYIN SPONSORU koordinasyonunda 14 adet sektörel SOME, 2 bin 205 adet Kurumsal SOME ve 7 bin 465 siber güvenlik uzmanımız ülkemizin siber sahasını korumaktadır.

2023 yılında USOM tarafından 104.000’in üzerinde zararlı bağlantının altyapı seviyesinde erişimi engellenmiştir. Ayrıca, toplam 16.000’in üzerinde siber güvenlik bildirimi ilgili kurum ve kuruluşa bildirilerek gerekli önlemlerin alınmasının sağlandığını da belirtmek isterim. Bununla birlikte her alanda millileşmeyi hedefleyen Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu kapsamında tüm projelerimizde yerli ve milli üretim şuuruyla hareket ediyoruz. Bu kapsamda siber saldırı tekniklerinin çeşitlenmesi ve tehditlerin giderek artmasına karşılık, KASIRGA, AVCI, AZAD, ATMACA ve KULE gibi değerleri milyon dolarlarla ifade edilebilecek yerli ve milli projelerle tehditlerin en az maliyetle, en kısa sürede ve proaktif bir anlayışla tespit edilmesi ve önlenmesini sağlıyoruz.

Diğer taraftan, haberleşme teknolojilerinde yerli üretimi geliştirmek için kamu ve özel sektör temsilcileriyle birlikte çalışmalara ağırlık vererek sektörde 2016 yılında %1 olan yerlilik oranı 2023 yılında yaklaşık %51’e yükseltmiş bulunuyoruz. Yürüttüğümüz tüm bu çalışmalar neticesinde; kapasite inşaası, önleyici teknolojik tedbirler, siber tehdit istihbaratı ve operasyonel faaliyetler gibi konularda çok önemli gelişmeler kaydettik.

Onikinci kalkınma planının hedeflerinden olan sabit ve mobil genişbantın yaygınlaştırılması, elektronik haberleşmede rekabetçiliğin ve sürdürülebilirliğin sağlanması, özellikle 5G olmak üzere yeni teknolojilerde yerlilik ve milliğe önem verilmesi, siber güvenliğin sağlanması ve bilişim sektöründe insan kaynağının geliştirilmesi çalışmalarına 2024 yılında da titizlikle devam edeceğiz.  2024 yılında da bilişim sektörünün başarısının artarak devam etmesi dileğiyle İlk 500 içinde yer alan şirketlerimizi tebrik ediyorum."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Bursa
    cami
      • tffs
      • 1lig
      • tff2
      • tff3
      Takım O G B M Av P
      Puan Durumları ve Fikstür
      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.