Bursa Unesco Derneği, Türkiyede Unesco ismini kullanabilen tek dernek.
Dernek merkezi Cumalıkızık köyünde.
Cumalıkızık Bursa Unesco Derneği merkezinde şu anki başkan İlker Özaslan ve önceki dönem başkanı Oya Bozkurt ile söyleşi gerçekleştirdik.
Başkan İlker Özaslan derneğin çalışmalarını aktarıyor bizlere;
"Unesco Bursa Derneği,Unesconun dünya yüzeyindeki Bursadaki temsilcisi misyonuyla çalışıyor.
Türkiyede bu ismi kullanabilen tek dernek özelliğine sahip. 1998 yılında dernek kuruldu. Erdem Saker döneminde kuruldu. Temelleri sağlam atılmış bir dernek.
Derneğin Cumalıkızıkta açılmış olması, Cumalıkızık'ın Unesco mirası olmadan önce açılmış olması çok önemli.
Bu dernekte bugüne kadar yapılanlardan ötede daha iyilerini yapmak için çalışıyoruz. Derneklerin sürdürülebilirliği çok önemli. Hafızası çok önemli. "
Bu noktada binanın alımı sürecinde bulunan emekli öğretmen Oya Bozkurt'tan hafıza kısmını dinliyoruz:
"Avrupa Birliği desteği ile toparladık bu evi. Mimarı benim. Almanlar bize hediye ettiler. 350 yıllık evin tadilatı ve dekorasyonunu biz yaptık.
Bu binayı almamıza Almanya Krumbach Meslek okulu öncülük etti. Erdem Saker bey aracılık etti. Krumbach kasabasıyla güzel diyaloglar kurduk. Daha sonra onlar da Bursaya geldiler. Daha sonra bizim öğrenciler oraya, oranın öğrencileri buraya geldiler. Alman öğrenciler bu yıl 36. kez gelecekler Bursa'ya. Spor faaliyetleri, atölye çalışmaları yaptık. Her iki taraf da birbirini çok güzel misafir ettiler.
Bize dernek kuralım dediler. Bugün faaliyette olan derneği kurduk.
Sırasıyla Erdem Saker, Orhan Savaşeri, Oya Bozkurt ve İlker Özaslan dernek başkanlığını üstlendiler.
İlker Özaslan faaliyete 2014'te dahil oldu. Burada çeşitli festivaller, kurslar, etkinlikler düzenledi. Erdem Saker, Orhan Savaşeri, Oya Bozkurt'tan aldığı hizmet bayrağını daha yukarılara taşıdı."
Bu noktada sözü İlker Özaslan aldı ve geçmişten bugüne bir özet yaptı.
"Stratejimiz sadece Cumalıkızık idi. Şu anda başka sorumlulukları da aldık. Sivil toplum kuruluşlarında, okul projelerinde, sanat faaliyetlerinde bulunuyoruz.
Unescoda somut olan miraslar var. Mesela, Kapadokya ve Pamukkale bunlardan bazıları. Hem kültürel hem doğal miras. Dünyada 1157 miras var. En fazla Çin'de var. Türkiyede 19 miras var.
Misi mahallesinde ev projemiz var. Orada geleneksel kurslarımız olacak. Orayı da Unesco projeleri arasına dahil etmek istiyoruz.
Cumalıkızık'ta köylülere öncelikle doğal evlerde yaşamı devam ettirmeyi önerdik. Varolan evlerinizi yıkmayın, beton evler yapmayın dedik. Tophane Endüstri Meslek Lisesinin kurslarında marangozluk eğitimleri aldılar. Köydeki evler şu an desteklerle ayağa kaldırılmış durumda ve eski doğallığını koruyor.
Cumalıkızık köylüleri her konuda eğittik. Cumalıkızıklılara yönelik yabancı dil, bilgisayar, halı dokuma ve 37 eğitim düzenledik.
Bursa'nın bu konuyla ilgilenen tüm bileşenlerini buluşturduk.
Cumalıkızık'ın çeşme suyunun içilebilir olduğunu kanıtladık.
Köyü tanıtmak için 98 yılında uluslararası fuara katıldık.
Unesco yolunda Cumalıkızık'a değerler kattık.
Bursa, turizm konusunda az pay alıyor. Bursa Unesco aparatı kullanan en önemli şehirlerden. Dışarıdan daha çok turist gelmeli ve Bursa'nın daha çok gezecekleri, konaklayacakları noktaları gün yüzüne çıkmalı. Eğitim, kültür alanlarını çoğaltırsak daha çok turist çekmiş oluruz. "
Bursa Unesco Derneği Başkanı İlker Özaslan sohbeti şu sözleriyle noktaladı: "Bursa Unesco Derneğini eğitim, bilim, kültür, sanat hizmetleriyle öne çıkaracağız."
Bizler de Bursa Unesco Derneğine bugüne dek verdikleri değerli hizmetleri için başta Başkanlar Erdem Saker, merhum Orhan Savaşeri, Oya Bozkurt, İlker Özaslan ve diğer yöneticileri tebrik ediyoruz.
Bursa Unesco Derneğinin Bursa'yı dünyaya tanıtma misyonunu çok değerli buluyoruz.
---
Şeyda Gümüş'ün İlker Özaslan ve Oya Bozkurt ile yaptığı röportajı aşağıdan izleyebilirsiniz.
---
Hakan Kavurmacı
iletisim@dijitalhaber.com.tr
Tel: 0224 223 00 00 - Whatsapp: 0551 100 46 40