TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Ebru Dicle ve TÜSİAD-TİSK AB Temsilcisi ve BusinessEurope Daimi Delegesi A. Dilek Aydın 23-24 Kasım tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope Başkanlar Konseyi toplantısına katıldı.
Başkanlar Konseyi toplantısı 2024 yılının ilk yarısında AB Dönem Başkanlığını üstlenecek olan Belçika’nın iş dünyası temsil kuruluşu Belçika İş Dünyası Federasyonu FEB’nin ev sahipliğinde düzenlendi. Toplantıda Avrupa iş dünyası temsilcileri AB Komisyonu Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Dombrovskis, AB Adalet Divanı Başkanı Lenaerts, Belçika Kralı Philippe, Belçika Başbakan Yardımcısı Van Tigchelt, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Geoană ve Europol İcra Direktörü De Bolle ile istişareler gerçekleştirdi.
Avrupa iş dünyası temsilcileri jeopolitik gelişmeler ve küresel rekabet ortamında Avrupa ekonomisinin direnç ve rekabetçiliğinin güçlendirilmesi, yatırım ortamı, ticaret gündemi, enerji geçişi, yeşil ve dijital dönüşüm konularını ele aldı. Bu çerçevede iş dünyasının beklentilerini içeren BusinessEurope Başkanlar Konseyi bildirisinde aşağıdaki önceliklere yer verildi:
Regülasyon yükünün hafifletilmesi,Güvenlik ve Avrupa ekonomisinin etkinleştirilmesi hedefleri arasında denge sağlanması,Yeşil Mutabakat’ın bir büyüme stratejisine dönüşebilmesi için “Sanayi Mutabakatı” ile desteklenmesi.
Ayrıca Avrupa’nın stratejik özerkliğinin** ancak “açıklık” ilkesinin korunması ve geliştirilmesiyle mümkün olacağı belirtilerek, AB’nin önümüzdeki dönemde yakın ekonomik ortakları öncelikli olmak üzere işbirliklerini geliştirmesi gereği de vurgulandı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin: “AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakereleri hızla başlatılmalı.”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin BusinessEurope zirvesinde ve ikili temaslarda şu mesajları verdi:
“Avrupa’nın ekonomik direnç ve güvenliğini güçlendirmek, iklim ve net-sıfır sanayi hedeflerini hayata geçirirken rekabetçiliğimizi pekiştirmek için hızlı ve kararlı adımlar atmamız gerekiyor. AB-Türkiye ilişkileri bu çerçevede değerlendirilmeli. Bu açıdan AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakereleri hızla başlatılmalı. Bu güncelleme dijital, yeşil ve sosyal politikalarda sürdürülebilir kalkınma hedeflerini de kapsamalı. Avrupa entegrasyonu ve katılım çerçevesi ruhu içinde ileriye dönük bir sürecin yeniden etkinleştirilmesi, bizi ortak hedeflerimize daha da yaklaştıracaktır. Entegrasyon işbirliğini derinleştirmek üzere ulaşılabilir ortak hedefler ve zaman çizelgesi içeren somut bir yol haritasının bu vizyonla kısa zamanda sunulması ve eyleme geçilmesi öncelikli beklentimiz.”