Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ve Tosya Belediyesi işbirliğinde, Kastamonu, Çankırı ve Sinop İl Milli Eğitim Müdürlükleri iştirakiyle düzenlenen “Vocathlon International” programı başladı. Tosya Belediyesi ev sahipliğinde Kastamonu’nun Tosya ilçesinde düzenlenen 5 günlük programa, Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinin yanı sıra, Türkiye Ulusal Ajansınca desteklenen Erasmus+ Gençlik Değişimi Projesi kapsamında Romanya ve Bulgaristan’dan gelen toplamda 44 öğrenci ve 10 danışman öğretmen katılıyor. Programda Romanya’dan 12 öğrenci ve 3 öğretmen, Bulgaristan 8 öğrenci ve 2 öğretmen yer alırken, ülkemizden ise toplamda 24 öğrenci ve 5 öğretmen bulunuyor.
Tosya’da Şehit Ömer Halis Demir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış programına Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Tosya Kaymakamı Uğur Ünsal, Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, Çankırı İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk, Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Osman Cebeci ile yurt içi ve yurt dışından gelen öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Programda orta öğretim kurumlarında öğrenim gören Türk, Rumen ve Bulgar öğrenciler 5 gün boyunca “İklim değişikliği, Temiz Enerji, Sıfır Atık, Sağlık, Tarım/Gıda/Hayvancılık, Turizm, Ulaşım, Sanat/Tasarım vb.” alanlarında iş fikri geliştirecekler.
Girişimcilik yetkinliklerinin geliştirilmesi amacıyla bir dizi uygulamalı atölyeler şeklinde eğitim alacak danışman öğretmen ve öğrencilerin “Vocathlon International” girişimcilik programı ile girişimcilik alanında sorun tanımlama ve çözüm önerileri geliştirme, iş fikri üretme, kendilerini ifade edebilme ve sunum yeterliliği kazanmaları hedefleniyor.
Dünyada, sorunlar için gençlerden yeni çözümler bekliyor
Açılış programına çevrim içi bağlantı ile katılan Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, dünyanın iklim değişikliği, enerji, atık ve gıda gibi daha birçok konuda sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek gençlerden yeni çözümler beklendiğini hatırlattı.
Gençlerin ülkelerine geri dönerken fikirlerle dönmelerinin önemine de vurgu yapan Büyükelçi Kaymakcı, “Program boyunca üzerinde tartışacağınız konularla ilgili ülkenize geri dönerken fikirlerinizle birlikte dönün. Paylaşacağınız deneyimlerinizle bugün karşı karşıya olduğumuz bu sorunlarla ilgili yeni çözümler bulmaya çalışabilirsiniz. Örneğin plastik, elektrikli ya da havayla çalışan bir araba yapabileceğinizi düşünebiliyor musunuz? Belki deneyebilirsiniz. Programı çok iyi değerlendirmenizi tavsiye ediyorum. Programın sizler için faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Vocathlon uluslararası kimlik kazandı
Açılış töreninde konuşan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, 2019 yılında ilk kez mesleki girişim temasıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından Kastamonu’da başlatılan Vocathlon Mesleki Girişim Maratonu’nun 4 yıl sonra uluslararası kimlik kazanmasından dolayı memnuniyet ve heyecan duyduğunu söyledi.
Gençler, Vocathlon ile girişimcilik kültürü kazanıyor
Gençlerin yerel, ulusal ve uluslararası iş piyasanın beklentilerine uygun olarak bilgi, beceri ve yetkinlik kazanmalarının gerekliliğine dikkat çeken Genel Sekreter Genç, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajanslarınca 2019 yılında belirlenen Mesleki Eğitim teması kapsamında başlattığımız Vocathlon Programı, 2022 yılında 10 ilin katılıyla bölgesel düzeye ulaşmıştır. Geldiğimiz noktada programımıza Avrupa ülkelerinden Romanya ve Bulgaristan’ın katılımıyla uluslararası niteliğe kavuşturmuş olduk. Genç nüfusun işgücüne kazandırılması, gençlerin becerilerine uygun işlerde istihdam edilmesi ve mutlu çalışanlar veya işverenler olması ekonomik ve sosyal kalkınma açısından önemlidir. Bu bağlamda genç girişimciliğin geliştirilmesi kıymetli bir müdahale alanı olarak ön plana çıkmaktadır. Bu anlamda Vocathlon programını, gençlerde girişimcilik yetkinliklerinin geliştirilmesi, gençlere 21. YY düşünme tekniklerinin aktarılması ve okulda aldıkları eğitimin girişimcilik yapısıyla güçlendirilmesini hedefleyen bir öğrenme programı olarak görüyoruz. Ayrıca gençlerin, takım ruhu ile çalışması ve sunum becerilerinin gelişmesine de katkı sağlamayı hedefleyen yanıyla da hem bir öğrenme hem de sosyal yönü kuvvetli bir girişimcilik programı olarak tanımlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Tosya, uluslararası Vocathlon programına ev sahipliği yaptı
Vocathlon gibi uluslararası bir programa ev sahipliği yaptıkları için Tosya olarak bundan gurur duyduklarını dile getiren Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, “Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın 2019 yılında başlattığı bu programın uluslararası ayağının ilk olarak Tosya’dan başlamış olması bizi sevindirmiştir. Bu uluslararası etkinliğe Tosya olarak ev sahipliği yaptığımız için gurur duyuyoruz. Bu programdan ülkemizin geleceğine katkı sağlayacak projelerin çıkması en önemli temennimizdir. Programın düzenlenmesinde emeği geçen başta KUZKA’ya, Kastamonu, Çankırı ve Sinop il Milli Eğitim Müdürlüklerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, gençlerimize başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.
Dünya’daki değişim, gençlere yeni fırsatlar sunuyor
Konuşmasında dünyadaki hızlı değişimle birlikte yeni iş fırsatlarının ortaya çıktığını kaydeden Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş de, “Dünyada hızlı bir değişim yaşanıyor. Bu değişim en fazla teknoloji alanında hissedilmektedir. Bu değişim, yeni sorunları ortaya çıkarırken, yeni istihdam fırsatlarını da beraberinde getirmektedir. Bu değişime ülke olarak ayak uydurabilirsek, çözümler üretebilirsek hem ülkemiz hem de insanlık adına önemli hizmetler sunmuş oluruz. Bu programla birlikte siz gençlerin çok güzel projeler geliştireceğini düşünüyoruz. Geliştireceğiniz projeler ile birlikte yeni çözümler sunacağınıza inanıyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarından sonra programa katılan Türk ve yabancı ülke öğrencileri etkinlik hakkında düşüncelerini paylaştı. Etkinlikte bulunmaktan dolayı memnuniyetlerini dile getiren öğrenciler, programda elde edecekleri bilgi, beceri ve tecrübelerin önemine vurgu yaparak geliştirecekleri projeler ile sorunlara çözüm üretmeyi amaçladıklarını dile getirdiler.
Açılış programının ilerleyen bölümlerinde ise Kastamonu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden ve BeeOnFood Gıda Ltd. Şti kurucu ortağı Doç. Dr. Müge ERTOP ile SAAT Teknoloji Kurucu Ortağı Mustafa YILDIZ tarafından ilham verici konuşmalar gerçekleştirildi.
Programın ilk günü mentor hocalar eşliğinde gerçekleştirilen Sorun ve Hedef Analizi, Paydaş ve Hedef Grup Analizi, Yenilikçi Bakış Açısı Kazandırılması ile Sürdürülebilirlik ve Bütçe (Gelir/Gider) Analizi bölümlerinden oluşan atölye çalışmaları yapılacak. Salı ve Çarşamba günü ise Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri, Yenilikçi Bakış Açısı ve Tekrar, Sunum Hazırlıkları ve Son Kontroller sonrasında Perşembe günü jüri değerlendirme oturumları sonrasında program sonuçlarının açıklanması ile etkinlik sona erecek.