KOBİ'lerin İstihdamını Korumaya Yönelik Yeni Destek Programı ile ilgili kurum sayfasından yapılan açıklamada;
İmalat sanayinin emek yoğun sektörlerinde iş gücünün korunmasına katkı sağlamak amacıyla KOSGEB, İstihdamı Koruma Destek Programı’nı uygulamaya aldı.
KOSGEB, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) istihdamını korumalarına katkı sağlamak amacıyla İstihdamı Koruma Destek Programı’nı hayata geçiriyor. Yeni destek programıyla; tekstil, mobilya, deri ve giyim gibi kritik sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan her personel için 30 prim gün başına 2.500 TL geri ödemesiz destek sağlanacak.
Bu programla, söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin istihdamını koruması, sektördeki iş sürekliliğinin desteklenmesi ve ekonomik canlılığın sürdürülebilirliğini sağlamak amaçlanıyor.
Küresel ekonomik dalgalanmalar ve sektörel belirsizlikler, KOBİ'lerin sürekliliğini ve istihdam seviyelerini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu destek, işletmelerin mali yüklerini hafifletirken, çalışanların işlerini korumalarına yardımcı olacak ve istihdamın sürdürülebilirliğini güçlendirecektir. Aynı zamanda, sanayi ve imalat sektörlerinde iş gücü kaybının önlenmesine katkı sağlayarak ekonomik büyümeye destek olacaktır.
KOSGEB, emek yoğun sektörlerdeki KOBİ’lerin istihdamının korunması amacıyla yeni bir destek programını daha uygulamaya aldı.
Program, emek yoğun imalat sanayi sektörleri olan; giyim eşyalarının imalatı, tekstil ürünlerinin imalatı, deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve mobilya imalatında istihdamı korumak üzere yürürlüğe alındı. Bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere 2024 yılının son üç ayına ait aylık ortalama çalışan SGK prim gün sayısını 2025 yılında koruması durumunda çalışan başına aylık 2.500 TL geri ödemesiz olarak performans desteği sağlanacak. Program süresi 12 ay olup 249 çalışanı olan bir işletme için desteğin üst limiti 7,47 Milyon TL olacak.
Program Kapsamı:
Destekten faydalanabilecek işletmeler, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren ve merkez ve/veya şubesi aşağıdaki NACE kodu; kısım C- İmalat’a uygun olan KOBİ'lerdir:
13 - Tekstil Ürünlerinin İmalatı
14 - Giyim Eşyalarının İmalatı
15 - Deri ve İlgili Ürünlerin İmalatı
31 - Mobilya İmalatı
Destekten faydalanmak isteyen işletmelerin merkez veya şubelerinin 31 Aralık 2024 tarihi itibariyle ana faaliyet olarak ilgili sektörlerde bulunmaları şartı aranıyor.
Destek başvuruları 31 Ocak – 31 Mart 2025 tarihleri arasında alınacak.
Destek programının başvuru şartları ile ilgili https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/9224/istihdami-koruma-destek-programi linkini inceleyiniz.