Samsun’da kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve kadın istihdamının artırılması amacıyla; Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) işbirliğiyle “Geleceğe Yön Veren Kadınlar” programı Samsun Ticaret ve Sanayi Odası M. Rifat Hisarcıklıoğlu Meclis Salonunda gerçekleştirildi.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’ün açılış konuşmasını yaptığı programda tasarımcı Dilek Hanif, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Aydoğdu, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banu Dedeman ve TOBB Samsun KGK Başkan Yardımcısı, Senarist Zehra Sırımsı iş hayatında kadının önemi ve kendi başarı hikayelerinden bahsetti.
Kadınların birbirine destek olmasının girişimcilik ekosisteminin daha güçlü hale gelmesine sebep olacağını söyleyen Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Girişimcilik çok yönlü, geleceği geliştirmek, dönüştürmek adına anahtar bir kavram. Ancak bugün rakamlara baktığımızda nüfus anlamında neredeyse bir eşitlik varken, kadınların ekonomik hayata katılımlarından bu eşitliğin bozulduğunu görüyoruz. Böyle bir gücün, bu kadar önemli bir sorumluluğa katkı veremiyor olması kaba bir tabirle atıl kalması ülkemiz için büyük kayıptır. Dolayısıyla kadınların ve gençlerin girişimciliği bir araç olarak görmesi, ekonomiye girişimcilikle dahil olması ülkemiz için büyük fırsattır. Bugün gerçekleştirmiş olduğumuz organizasyonun fark yaratmasını ve buradaki paylaşımların yeni başarılara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
Samsun Valisi Orhan Tavlı konuşmasında “Ülkemizin güçlü kadınlarıyla beraber TOBB'un gücünü de yanına alarak siz Samsunlu kadınlarımızla beraber bu gücü birleştirdiği ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şehri Samsun'umuzda bu projelerinin güçlü kadınlarımızla beraber hayata geçirilmesinin ilk kıvılcımını attığı için kendileri ve ekibine şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ise, “Samsun kadın-erkek fırsat eşitliğinde 25’nci sırada yer alıyor. Bu noktadaki sıralamamız bizim açımızdan kötü bir sıralamadır. Nurten hanımla beraber çalışmalarımıza başlayacağız. Tabi bu Samsun’un sanayi üretimindeki sıralamasıyla da alakalı bir durum. Samsun sanayi üretimi sıralamasında da çok iyi bir yerde değil. İnşallah bu organize sanayi bölgelerimizin sayısının artması oradaki üretilen ürünlerin katma değerinin artması, ihracat rakamlarımızın artması, kadınların istihdamdaki rolünün daha fazla olması ve sayısının artması mümkün olabilecek. Bunu sağlamak üzere bizde sayın valimiz, tüm partilerden milletvekillerimiz hep beraber el birliği ile çalışıyoruz" diye konuştu.
OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle ise “Bugüne kadar kadınlara yönelik birçok projeye imza attık. Verdiğimiz mali desteklerin ötesinde ekonomik, sosyal ve mekânsal dönüşümleri sapladık. Bugüne kadar kadın girişimciliğini teşvik etmek için 50’den fazla projede 188 milyon TL’lik yatırım hacmi oluşturduk. Bu projelerde 500’den fazla kadının istihdam edilmesine aracılık etik. Aynı zamanda kalkınma ajanslarının yatırım destek ofislerinin faaliyetleri de var. Yatırımcılara rehberlik ediyoruz.” açıklamalarında bulundu.
Program kapsamında kurumlar arasında “Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü” imzalandı. İşverenler ile yürütülecek programlarda kadınların mesleki bilgi ve becerileri güçlendirilerek iş hayatında aktif olarak yer almaları sağlanacak.