Fuar katılımcısı şikayeti: Bursa'da fuarcılık çöküyor mu?

Dün, isminin sadece baş harflerinin yayınlanması şartıyla Ş.G. isimli bir iş insanının bize yayınlamamız dileğiyle ilettiği Bursa Fuar Sektörü ile ilgili yazısını yayınlıyoruz bugün.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2023 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2023 12:23

BURSA’ DA FUARCILIK ÇÖKÜYOR MU?

Fuar; ticareti geliştirmek için kurulan, alıcı ve satıcıların bir araya gelerek iş anlaşmaları yaptıkları, genellikle aynı yerlerde düzenli aralıklarala, her yıl aynı tarihlerde bir kaç haftalığına kurulan pazarlardır.

Fuar organizasyonları kurum ve kuruluşlar için olduğu kadar kurulduğu şehirler ve ülkeler için de çok önemlidir. Sadece ticarete istihdama ekonomiye değil, sosyal hayata ve kültüre toplumsal değerlere de katkı sağlar. 

Bursa şehri, uzun yıllardır “Turizm şehri” kimliğine sahip olmak için çalışmalar yaparken, bu içerikteki en büyük payı fuar ve kongre turizmine ayırmaya çalıştı. Ama ne kadar başarılı oldu?  Gelinen noktada bu kimliğe sahip olabildi mi?

Fiziksel olarak büyük yüzölçümlü yapılar inşa edildi edilmesine; Merinos kongre ve kültür merkezi gibi TÜYAP Bursa uluslararası fuar ve kongre merkezi gibi ancak Organizasyonların kalitesi her yıl düşüş gösteren başarı grafiği sergiliyor.

5  6 yıl önce gerçekleşen fuar organizasyonları bugüne oranla daha başarılıydı.

İlginçtir, büyük heyecan, hayal, ideallerle başladığımız işlerde, yıllar içinde kalite artacağına azalan bir ivme kazanıyor. Bu durum milli tavrımız oldu.

Aslına bakılırsa yapılan işlerin paydaşları çoğalıyor, ayrılan bütçeler her yıl ciddi şekilde artıyor. Ama yazıktır ki kalite ve başarı düşüyor.

Tekstilden tarıma, makinadan kitaba yapılan tüm fuarlarda kan kaybı gün gibi ortada. 

Fiziksel koşullarda da organizasyonların içeriğinde de büyük ihmalkarlık ve özensizlikler var.

Yaratıcı, keyifli, farklı, merak uyandıran, şehrin hatta ülkenin ziyaret etmek için can atacağı fuarlar yerine; ziyaretçilerin memnuniyetsizlik ve şikayetlerle ayrıldığı fuarlar yapılıyor artık.

Fuar alanında gezerken takılıp düşme tehlikesinden tutunda en elzem olan lavaboların bakımsızlığına kadar şikayetlerle ayrılan ziyaretçiler her yıl fazlalaşıyor.

Çözümü en kolay olan bu problemleri dahi ortadan kaldırma çabasına girmeyen sektör her organizasyonda kan kaybetmeye devam ediyor.

Neye güvenerek bunu yapıyorlar anlamak çok zor.

Altı çizilmesi gereken çok önemli bir konuda; katılım gösteren sektör, firma sahipleri ve STKların  sorumluluk alıp bu gidişe dur demelerinin gerektiğidir.

Gereken tepkiler katılımcılar tarafından toplu olarak gösterilmediği sürece başarı grafiğindeki düşüş hızla devam edecektir.

Bursa’nın iş dünyasını tüm disiplinleriyle şehrin; “Fuar ve kongre Turizmi” kimliğine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Şehrimizin aynı zamanda ülkemiz için bu bir zaruriyettir.

Ş.G. (İsmimin sadece baş harfleriyle yazılmasını istedim.)