AB ile Avustralya, Kritik Mineraller Anlaşması imzaladı

AB ile Avustralya, tedarik zincirlerini çeşitlendirmek amacıyla Kritik Mineraller Anlaşması imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2024 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2024 10:09

Avustralya ile Avrupa Birliği (AB), kritik madenlere yönelik işbirliği ile ortak yatırımları artırma amaçlı anlaşma imzaladı.

AB Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis yaptığı açıklamada, "Avustralya, kritik hammaddeler söz konusu olduğunda benzer düşüncelere sahip bir ortak ve küresel bir liderdir" dedi. "Bu ortaklık, Avustralya'da yatırımı teşvik ederken, AB için daha sürdürülebilir kritik hammadde tedarikini güvence altına alma çabalarımızda ileriye doğru atılmış büyük bir adıma işaret ediyor ."

ABD ve müttefikleri son yıllarda bilgisayar çipleri, güneş panelleri ve askeri donanım gibi ekipmanların üretiminde kullanılan lityum, kobalt ve nikel gibi kritik minerallerin alternatif kaynaklarını oluşturmak için çalışıyor . Çin şu anda arzın çoğunu kontrol ediyor ve Washington ile Pekin arasındaki stratejik rekabetin yoğunlaşması nedeniyle ABD'yi potansiyel olarak ihracat kısıtlamalarına maruz bırakıyor.

Çin'in sektördeki hakimiyetini "silahlandırma" potansiyeli nedeniyle kritik malzemelere erişim AB için ciddi bir endişe kaynağı haline geldi.

Avustralya, birçok kritik mineralin büyük ölçüde kullanılmamış yataklarına sahiptir ve Mayıs bütçesinde açıklanan yeni önlemler de dahil olmak üzere finansman araçları ve vergi teşvikleri yoluyla yerli sanayisini geliştirmeye çalışmaktadır.

Salı günü imzalanan mutabakat zaptı uyarınca, Avustralya ve AB, ortak girişimler de dahil olmak üzere kritik maden projelerine yatırımın yanı sıra araştırma ve yenilik konusunda işbirliğini artırmaya çalışacak .

Canberra ile Brüksel'deki ilgili bakanlar Salı günü (28/05/2024) mutabakat zaptı imzalarken mutabakat zaptını kritik maden projelerinde işbirliğinin geliştirilmesi ile birlikte önümüzdeki altı ay içerisinde ortak "somut girişimlerin” gerçekleştirilmesi izleyecek. Mutabakat zaptı uyarınca, Birlik ile Avustralya, ortak girişimler de içerisinde olmak üzere kritik maden projelerine yatırımın yanı sıra araştırma-geliştirme ile yenilikler konusunda işbirliğini artırmaya çabalayacak. Kaynak: miningweekly