Otomotiv sektörünün yarınını “akıllı teknoloji ve yeni enerjiler” şekillendirecek

ODMD Yönetim Kurulu Üyesi, Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan, otomotiv sektörünün güncel dinamikleri hakkındaki görüşlerini aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 17:13
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 17:13

ODMD Yönetim Kurulu Üyesi, Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan, otomotiv sektörünün güncel dinamikleri hakkındaki görüşlerini aktardı.

Otomotiv sanayinde artık global düzeydeki adaptasyonların ve bağlantıların etkilerini daha güçlü bir şekilde hissediyoruz. Geçtiğimiz dönemin bir taraftan teknolojik gelişmeler, yeni enerji trendlerindeki ivme ve akıllı sürüş teknolojilerinin hayatımıza girmesi; diğer taraftan tedarik zinciri kesintileri ve lojistikte yaşanan zorlukların her ülkenin makro- ekonomik göstergeleri doğrultusunda pazara yansıyan etkilerini aşmamız gereken bir dönem olduğunu belirtebilirim. 2024 yılının otomotiv sektöründe yine global trendlerle şekillenen yeni güvenlik ve akıllı sürüş teknolojilerinin pazarda etkisinin arttığı bir dönem olmasını bekliyoruz.

Dünya ve Türkiye otomotiv pazarı ciddi bir dönüşümden geçiyor. Otomotiv pazarı, fosil yakıtlı araçlardan çevreci araçlara evriliyor. Sizce Türkiye otomotiv sektörü bu değişime hazır mı? Atılması gerekli adımlar nelerdir?

Küresel çevre koruma bilincinin, yeşil ve sürdürülebilir kalkınmanın sürekli olarak artmasıyla birlikte Türkiye’nin otomotiv sanayisi de dönüşümünü hızlandırmaya başlamış, pazarın değişen ihtiyaçlarını karşılamak için yeni enerji araçlarının araştırma, geliştirme ve üretimine aktif olarak yatırım yapmaktadır. Bu konuyu başlıklara ayırırsak;

1. Ar-Ge yatırımını artırmak: Yeni enerji araçlarının araştırma ve geliştirilmesi büyük miktarda sermaye yatırımı ve teknolojik birikim gerektirir. Ar-Ge’ye ortak yatırım yapmak ve yeni enerji aracı teknolojisinin ilerlemesini teşvik etmek için hükümet, işletmeler ve araştırma kurumları ile iş birliklerini artırmalıyız.

2. Endüstriyel planlamayı iyileştirmek: Değişen müşteri beklentilerine yönelik yeni teknolojik ürünlere dayalı endüstrinin altyapısının oluşturulması ile yeni enerji araçlarının gelişim hedeflerini ve önceliklerini netleştirerek endüstri zincirinin iyileştirilmesini ve yükseltilmesini teşvik etmemiz gerekir.

3. Altyapı inşasını güçlendirmek: Yeni enerji araçlarının yaygınlaşması, şarj tesisleri ve bakım hizmetleri gibi altyapıların desteğinden ayrı düşünülemez. Bu nedenle yeni enerji araçlarının kullanımının kolaylığını ve güvenliğini artırmak için altyapı inşasını güçlendirmemiz önemlidir.

4. Uluslararası iş birliğini teşvik etmek: Uluslararası üne sahip otomotiv şirketleriyle iş birliği yaparak, ileri teknolojiyi ve yönetim deneyimini modelleyerek, yerel otomotiv şirketlerinin rekabet gücünü ve yenilik yeteneklerini artırılabilme gayretlerimiz ile ihracat hedef odaklı bir üretim modeline geçişin teşvik edilmesi yönünde çalışmalar yürütmemiz elzemdir.

5. Yetkinlik geliştirmeye odaklanmak: Yeni enerji araçlarının geliştirilmesi, çok sayıda profesyonel yeteneğe ihtiyaç duyar. Bu anlamda yetenek yetiştirme, yetenek çekme ve tutundurma gayretini göstermemiz fark yaratacaktır.

6. Pazar değişimlerinin yakın takibi: Global otomotiv pazarındaki değişiklikler, özellikle yeni enerji araçlarının gelişim trendi ve pazar taleplerini yakından izleyerek ürün yapısını ve pazar stratejilerini zamanında ayarlayarak piyasa değişimlerine daha iyi uyum sağlamamız gerekir.

Chery Türkiye olarak yeni enerji araçlarındaki talepleri izlemeye devam ediyoruz. Düşük emisyon ve yüksek enerji verimliliği taleplerini karşılamanın yanı sıra, tüketicilerin performans, güvenlik ve konfor beklentilerini de karşılayacak elektrikli, hibrit ve plug-in hibrit araçların planlaması içindeyiz. Chery, Türkiye otomotiv pazarında müşteri beklentilerini en yüksek seviyede tutan yaklaşımı ile ilerlemeye devam edecektir.

Dünyada ve Avrupa’da otomotiv sektöründe çevreci araçlarla ilgili gelişmeleri değerlendirir misiniz?

Küresel otomotiv sektöründe çevre dostu araçların gelişimi:

1. Hızlı büyüme: Son yıllarda yeni enerji araçları üretim sanayi hızlı bir gelişme aşamasındadır. Satış hacmi açısından, 2014’ten 2023’e kadar küresel yeni enerji araçlarının satışlarının yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 52,38’e ulaştı. EVTank verilerine göre, 2023 yılında küresel yeni enerji araç satışları 14,653 milyon adede ulaşarak bir önceki yıla göre yüzde 35,4 artış gösterdi ve yüksek hızlı bir büyüme trendi sergiledi. Penetrasyon oranı açısından, 2023 yılı sonu itibarıyla yeni enerji araçlarının penetrasyon oranı yalnızca yüzde 15,8 olup, gelecekte büyüme için hâlâ geniş bir alan bulunmaktadır.

2. Gelecek beklentileri: Gelecekte, yeni enerji araçlarının menzil teknolojisinde sürekli ilerlemeler, şarj altyapısının sürekli iyileştirilmesi ve çeşitli ülkelerdeki politikaların sürekli teşviki ile yeni enerji araçlarının dünyada toplam pazar büyüklüğü artmaya devam edecek ve penetrasyon oranı da sürekli iyileşecektir. EV Volumes’ın tahminine göre, 2025’te elektrikli araçların toplam satışları 20 milyonu ve 2030’da 40 milyonu aşacak olup, toplam otomobil satışlarının sırasıyla %20’sinden ve %30’undan fazlasını oluşturacaktır.

Avrupa otomotiv sektöründe çevre dostu araçların gelişimi:

1. Pazar payı artışı: Avrupa pazarında yeni enerji araçlarının satış büyümesi nispeten yataydır, ancak pazar payı giderek artmaktadır. 2024 yılına kadar Avrupa’da yeni enerji araçlarının pazar payının yüzde 28,1’e çıkması beklenmektedir. Bu durum, Avrupa tüketicilerinin çevreyi korumaya olan hassasiyeti ve hükümet politikalarının teşviki nedeniyle ilerleme göstermektedir.

2. Altyapı iyileştirmesi: Avrupa ülkeleri, yeni enerji araçlarının altyapısını hızla geliştirmekte; örneğin şarj istasyonları inşa etmekte ve akıllı şebekeleri teşvik etmektedir. Bu tedbirler, yeni enerji araçlarının kullanım kolaylığını artıracak ve tüketicileri bu araçları satın almaya ve kullanmaya teşvik edecektir.

3. Düzenleyici Teşvikler: Avrupa ülkeleri, otomotiv sektörünün yeşil ve düşük karbonlu bir yöne doğru gelişimini teşvik etmek amacıyla bir dizi katı çevre koruma düzenlemeleri ve standartları getirmiştir.

4. Sanayi zinciri entegrasyonu: Avrupa otomotiv endüstrisi, sanayi zincirinin entegrasyonunu güçlendirmekte ve yeni enerji araçları endüstrisinin koordineli gelişimini teşvik etmekte. Uluslararası iş birliğini güçlendirerek, teknolojik yeniliği teşvik ederek ve kaynak paylaşımını artırarak Avrupa otomotiv endüstrisi, yeni enerji araçları pazarındaki rekabet gücünü artırmak için çaba göstermektedir.

Globaldeki gelişmeleri de göz önüne aldığımızda 10 yıl sonra otomotiv sektöründe faaliyet gösterecek paydaşları ne gibi yenilikler bekliyor?

On yıl çok uzun bir döngüdür ve teknolojik yeniliklerin getirdiği değişiklikler hayal gücümüzü zorlayabilir.

1. Çevre koruma ve sürdürülebilir yenilikçi gelişim: Güç enerjisi açısından, mevcut enerji desteklerinin yanı sıra elektrik ve hidrojen gibi, çeşitli endüstrilerdeki uygulayıcılar yeni çevre dostu enerji kaynaklarını da keşfetmekte. İkinci olarak, araç gövde malzemesinde yeni biyolojik olarak parçalanabilir plastikler kullanabilir, bu plastikler hem dayanıklı olabilir hem de hurdaya çıkarıldığında çevre kirliliğini azaltabilir.

2. Akıllı sürüş teknolojisinin hızlı gelişimi: Şehir içi navigasyon destekli sürüşün geniş kapsamlı kullanımına geçiş ve yapay zekâ teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, şehir içi navigasyon destekli sürüş, ülke genelinde yaygın olarak kullanılacak, bu da sürüş güvenliğini ve kolaylığını artıracaktır. VR teknolojisi entegrasyonu, kullanıcılara sürükleyici bir deneyim sunarak sürücülerin kendilerini bir yarış oyununda hissetmelerini sağlayabilir. Çoklu algı ortam tanıma sistemi, büyük miktarda veriyi gerçek zamanlı olarak işleyebilir, yüksek derecede hassas araç kontrolü sağlayabilir ve otomotiv teknolojisinin günlük yaşamla bütünleşen yeni eğilimini sergileyebilir. Örneğin, Chery yapay zeka ve büyük veri teknolojisini kullanarak algılama, konumlandırma, düzenleme ve karar verme gibi dört ana alana odaklanarak yüksek düzeyde otonom sürüş çözümleri ve entegrasyon platformları oluşturmaktadır. Sürüş destek sistemleri ve otonom sürüş ürünleri geliştirerek kullanıcılara güvenli, konforlu ve akıllı bir seyahat deneyimi sunmaktadır.

3. Beyin-bilgisayar entegrasyonu ve duygusal işleme teknolojisinin gelişimi: Gelecekte arabaların düşüncelerle kontrol edilebilmesi ve doğal dil tanıma teknolojisi ile duygusal işleme özelliklerinin eklenmesi hayal edilebilir.

4. Altyapı düzeyinde: Elektrikli araçları örnek alarak, şarj teknolojisinin ve akıllı şarj yollarının geliştirilmesi de otomotiv sektöründe paydaşlarının teknolojik yeniliklere yatırım yapacağı alanlar olacaktır. Bugünlerde global otomotiv sektörü derin değişiklikler geçirmekte ve kullanıcı talepleri de değişmektedir.

Chery Otomobil, bu değişiklikleri aktif olarak benimseyip liderlik ediyor, yenilikçi teknolojilere yönelik ileriye dönük stratejilerini hızlandırıyor. Yeni enerji, akıllı ağ bağlantıları, paylaşım, seyahat, platformlar ve ekosistem gibi alanlarda stratejik ilerlemeyi hızlandırarak kullanıcılara güvenli, yeşil ve akıllı bir yeni seyahat deneyimi yaratmayı taahhüt ediyor. Chery, teknolojik yeniliklere öncülük ediyor, yeni enerji ve akıllı teknolojilere geçişi hızlandırmak için 5 yıl içinde 100 milyar Çin Yuanı yatırım yapmayı planlıyor.

---

Kaynak: Otomotiv Distribütörleri Ve Mobilite Derneği