Burak Şükrü Çetinkaya, Quark'ın elektro optik projelerini anlattı

Quark'ın kurucusu Burak Şükrü Çetinkaya, Quark'ın elektro-optikte dışa bağımlılığı azaltmak için yaptığı çalışmaları Teknopark İstanbul'da anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 00:46
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 00:46

Quark Optical, ışıktan gelen bilgileri kullanarak elektro-optik alanında inovatif çözümler üretiyor. Esnek, kompakt tasarımları ve yüksek entegrasyon kabiliyetine sahip yerli cihazlarıyla öne çıkan şirket, elektro-optik alanında dışa bağımlılığın azalmasına da katkı sağlıyor.

HABER: ÖMÜR KIRBAŞLI

Elektro-optik alanında geliştirdiği yenilikçi ürünlerle dikkat çeken Quark Optical,  yerli ve milli ürünler üretmeyi hedefliyor. Teknopark İstanbul’da faaliyete geçtiği 2022 yılından bu yana, alanında proje ve Ar-Ge çalışmalarıyla en iyi girişimler arasına giren şirketin kurucusu Burak Şükrü Çetinkaya, geliştirdikleri ürünleri İstanbul Ticaret’e anlattı.  

TÜBİTAK 1512 desteğiyle 2022 yılında kurulmuş bir girişimiz. Quark Optical olarak, elektro-optik alanında rekabetçi ve niş ürünler geliştiriyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz inovatif ve özelleştirilmiş çözümlerle ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamayı amaçlıyoruz. Bilimsel araştırmalara verdiğimiz önem neticesinde TÜBİTAK, SSB ve KOSGEB destek programlarına yönelik projeler yürütüyoruz. Teknopark İstanbul Cezeri Teknoloji Ödülleri’nde beş ayrı kategoride beş ayrı firma arasından Quark Optical olarak ‘En İyi Girişimci’ kategorisinde ilk ödülümüzü alarak büyük bir gurur yaşadık.

Ürünlerinizden bahseder misiniz? Hangi özelliklere sahipler? 

Elektro-optik alanında yüksek Ar-Ge potansiyeline sahip yenilikçi ürünler üretmek ve araştırma faaliyetlerine katkıda bulunmak bizim vizyonumuz. Bu çerçevede geliştirdiğimiz ürünlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

FOTON YAKALAMA CİHAZI 

APD Modülü: Çığ Fotodiyot (APD) modülü, optoelektronik cihazlar arasında yer alıyor. Lazer radarı, telemetre, veri aktarımı veya biyomedikal analiz gibi çeşitli uygulamalarda, çok düşük ışık seviyelerinin hızlı, basit ve çok yüksek doğrulukla tespit edilip, iletilmesini sağlıyor. Optik veriyi yani fiber kablolardan geçen ışığı, elektriksel frekansa dönüştürüyorlar. Düşük ışık seviyelerinde, insan gözü için karanlık olan ortamlarda bile çok yüksek hassasiyetli sinyaller üretiyorlar. APD, foton yakalama cihazı olarak da adlandırılabilir. Işık kaynaklarından yayılan fotonların çarptığı ve elektronları harekete geçiren bir yapıya sahip. Lazer mesafe ölçümü, optik görüntüleme kullanım alanları arasında. APD Modülümüzün değiştirilebilir sensör özelliği sayesinde farklı gereksinimlere sahip projelerde farklı sensörler kullanabilme esnekliği sunuyoruz. Ayrıca, geliştirdiğimiz bilgisayar arayüzüyle kullanıcılar, yeni bir sensör takıldığında bu değişikliği APD kontrolcüye bildirerek sistemin her projenin farklı gereksinimleriyle uyumlu çalışmasını sağlayabiliyor. Arayüz aynı zamanda kart üzerinde oluşan/oluşabilecek hataların daha kolay tespiti ve önlenmesinde de önemli rol oynuyor. Bu özelliklerimizle, müşterilerimize daha fazla seçenek ve uyumluluk sunarken aynı zamanda kolay kullanım sağlıyoruz. 

KUANTUM LABORATUVARINDA KULLANILIYOR

SPAD Modülü: ‘Single Photon Avalanche Diode’ anlamına gelen SPAD, bir tür fotodiyot. SPAD modülleri, tek foton seviyesinde algılama yapabilen hassas optoelektronik cihazlar. Bu modüller, bireysel fotonların sayılmasını ve bu fotonların ne zaman geldiğinin tespit edilmesini sağlır. Bu özellik, tek foton sayımı gibi zaman çözünürlüğü gerektiren uygulamalarda özellikle faydalı, örneğin kuantum laboratuvarlarında.

BİRDEN FAZLA EŞZAMANLI OPTİK ÖLÇÜM

Multi-SPAD Modülü: Multi-SPAD cihazı, tek bir kart üzerine entegre edilmiş birden fazla SPAD içeren bir yapıya sahip ve birden fazla noktada eşzamanlı optik ölçümlere imkan tanıyor. Paralel ve senkronize veri toplama gibi avantajlar sunarak, çeşitli pozisyonlardan ölçüm gerektiren uygulamalar veya optik olayların gerçek zamanlı izlenmesi için ideal bir seçenek oluşturuyor. Multi-SPAD ile müşterilerimize sağladığımız faydalar arasında, kompakt tasarımı sayesinde laboratuvar alanında alandan tasarruf sağlaması ve birden fazla sensörü tek bir modülde birleştirerek kullanım kolaylığı sunması bulunuyor. Bunun yanı sıra ayrı ayrı SPAD modül satın almaya kıyasla, ortak parçaların beraber kullanılabilmesi sayesinde daha az maliyetli bir çözüm sunuyor. Ayrıca, yüksek foton algılama özelliği, hızlı ve doğru sonuçların elde edilmesini sağlıyor. Bu projenin, müşterilerimize daha etkili ve verimli optik deneyler yapma imkânı sunarak laboratuvar çalışmalarının kalitesini artırmasını bekliyoruz. 

ATOM SAATİ KULLANANLARA ÖZEL

Korelasyonlu Zaman-Dijital Çevirici (TDCC): Gelen sinyaller arasındaki zamanı hassas bir şekilde ölçerek her kanal için dijital bir değere dönüştüren ve korelasyon analizi yapabilen bir cihaz. Korelasyon analizi ile gelen sinyaller arasındaki benzerlikler, gecikmeler veya eşleşmeler belirlenebiliyor. TDCC, içerisinde FPGA (Field Programmable Gate Array) bileşeni ve atom saati girişi bulunuyor. Atom saati kullanımı müşterilerimiz için opsiyonel olarak eklendi. Atom saati ile clock girişinde ısıdan ve çoklu işlemlerden kaynaklı zamansal kaymaların önüne geçiliyor. FPGA ise aynı anda birden fazla hızlı işlem yapabilme ve esneklik imkânı sunar. Bu sayede, yüksek performans ve doğruluk sağlamayı hedefliyoruz.

AR-GE GELİŞİYOR

 Ar-Ge çalışmalarınız da var mı? Nasıl bir ekiple çalışıyorsunuz?   

Quark Optical olarak genç ve dinamik bir ekibe sahibiz. Ekibimizde elektrik ve elektronik, mekatronik ve bilgisayar mühendisleri bulunuyor. Ben Quark Optical’ın kurucusuyum. Elektrik ve elektronik mühendisi olarak devre kartı ve donanım tasarım görevleri ile ilgileniyorum. Selin Demirci, mekatronik mühendisi olarak mekanik tasarım ve destek programlarının projelerinin yazılması süreçleriyle ilgileniyor. Aynı zamanda yazılım mühendisliğinde yan dal eğitimi gördü. Çağrı Serpin, projelerimizin gömülü yazılımı üzerine çalışıyor. Daha önce Arduino ve Python programlama eğitmeni olarak görev almıştı. Barış Subaşı ise projelerimizin arayüzlerinin geliştirilmesi ve test çalışmalarında yer alıyor. İlerleyen dönemlerde ekibimize fizikçi, donanım mühendisleri ve iş geliştirme uzmanı almayı ve büyümeyi planlıyoruz.

KARARLILIKLA İLERLİYORUZ

Yeni ürünler, farklı alanlar olacak mı? 

Geleceğe yönelik olarak ürün gamımızı genişletmeyi ve başka sektörlerde yer almayı hedefliyoruz. Örnek vermek gerekirse, Würth Elektronik’le işbirliği yaparak geliştirdiğimiz ‘akustik dedektör’ ürünümüz için yeni bir akustik markası kurmayı planlıyoruz. İleriye yönelik çalışmalarımızda aynı azim ve başarı grafiğini sürdürmeyi hedefleyerek, sektöre olan katkılarımızı artırma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz.

MENTOR VE DANIŞMANLARLA DESTEKLENEN BİR EKOSİSTEM  

 Teknopark İstanbul’da yer almanın sizler için faydaları neler? 

Teknopark İstanbul, girişimlere modern ve donanımlı altyapı sunuyor. Cube Incubation’da ihtiyacımız olan ofis alanı, laboratuvarlar ve toplantı odalarına erişebiliyoruz.

Deneyimli mentor ve danışmanlarla desteklenen bir ekosistem var. Uzman mentorlardan rehberlik alarak projemizi geliştirebiliyoruz ve iş stratejimizi de optimize edebiliyoruz. Ayrıca farklı sektörlerden şirketlerin bir araya geldiği bir çevre de önemli. Bu sayede diğer girişimcilerle etkileşim sağlanabiliyor ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurabiliyoruz.

ELEKTRO-OPTİK NEDİR?

 Elektrik alan uygulanarak malzemelerin optik bazı özelliklerinin değiştirilmesine elektro-optik; bu etkiyi kullanarak üretilen teknolojiye de elektro-optik teknolojisi deniyor.

PROJELERİMİZİN İHRACAT POTANSİYELİ YÜKSEK

 İhracata yönelik projeleriniz var mı?

Öncelikle yerli üretimi destekleyen ve ithal ürün sorunlarına çözüm getiren projeler üzerine çalışıyoruz. Ancak yürüttüğümüz projeler kuantum, optik ve biyomedikal sektörlerinde ihracat potansiyeli yüksek olan projeler. Küresel pazarlara açılma stratejisi izleyerek, dünya genelindeki müşterilere ulaşma şansı yakalıyor ve büyüme potansiyelimizi artırıyoruz. Imec-Istart programının 2023 birinci çağrısına başvurarak 58 küresel şirket arasından ilk 24’e kaldık. Bu çağrıda Türkiye’den tek başvuran şirket biz olduk. Bu sayede şirketimizi Belçika pazarına tanıtma fırsatı bulduk. Geçtiğimiz günlerde Özdisan’ın düzenlediği İleri Düşünen Çözümler B2B Seminerine Excelitas ile birlikte katılım gösterdik. Bu tarz sektörel fuarlar ve etkinliklere katılarak, iş ortakları ve distribütörlerle görüşüyoruz ve bu sayede yurtdışına açılma çabalarımıza hız kazandırıyoruz.