TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her yıl 1,3 milyon bebek ciddi bir kalp hastalığı ile dünyaya geliyor

Prof. Dr. Ercan Tutar, “Dünya genelinde yılda yaklaşık 1,5 milyon bebek, ülkemizde de yaklaşık 10.000 bebek bu hastalıklarla doğmaktadır." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2025 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2025 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
Her yıl 1,3 milyon bebek ciddi bir kalp hastalığı ile dünyaya geliyor

Doğuştan kalp hastalıkları, bebek doğduğunda kalbinde, kalbin odacıklarında, duvarlarında açıklıklar, kalp kapaklarını veya kalp damarlarını ilgilendiren hastalıklar olarak tanımlanır. Bunlar, gebelik sürecinde gelişen yapısal anomalilerdir.
 
Dünya genelinde her 100 canlı doğumdan 1'inde doğuştan kalp hastalığının görüldüğünü söyleyen Çocuk Kalp Hastalıkları Uzmanı ve Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ercan Tutar, “Dünya genelinde yılda yaklaşık 1,5 milyon bebek, ülkemizde de yaklaşık 10.000 bebek bu hastalıklarla doğmaktadır. Ancak bu hastalıkların tümü hayatı tehdit edici değildir; bazıları hafifken, bazıları erken müdahale gerektirebilir. Bu hastalıkların ortaya çıkmasında birçok faktör rol oynar. Genetik yatkınlık önemlidir; özellikle anne, baba veya yakın akrabalarda doğuştan kalp hastalığı olan bebeklerde risk daha yüksektir. Ancak vakaların yalnızca yüzde 20 ila 30'unda genetik bir neden tespit edilebilmektedir. Bunun yanı sıra annenin gebelik sırasında geçirdiği hastalıklar (örneğin diyabet), bazı ilaçlara veya çevresel faktörlere maruz kalması da riski artırabilir” diyor.
 
Doğuştan kalp hastalıkları tanısının doğum öncesi veya doğum sonrası konulabildiğini belirten Prof. Tutar, “Anne karnındaki bebeklerde fetal ekokardiyografi ile ciddi doğuştan kalp hastalıkları tespit edilebilir. Doğum sonrası dönemde fizik muayene ve nabız oksimetri testi ile bazı hastalıklar erken dönemde fark edilebilir. Ancak bazı bebeklerde doğumdan hemen sonra belirti görülmeyebilir; bu yüzden takip önemlidir” şeklinde konuşuyor.
 
En yaygın yanlış inanışlardan birinin kalp hastalıklarının yalnızca erişkinlerde görüldüğü olduğunu ifade eden Prof. Tutar, “Doğuştan kalp hastalıkları çocukları da etkileyen ciddi bir sorundur. Ayrıca, hastaların aşırı korunması da bir başka yaygın hatadır. Doktor kontrolünde olan birçok çocuk, belirli kısıtlamalar çerçevesinde günlük hayata katılabilir.” diyor.
 
Bu belirtilere dikkat

Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker ise ailelerin dikkat etmesi gereken belirtileri şöyle anlatıyor: “Bebeklerde; morarma (dil ve ağız çevresinde mavi renk değişikliği), hızlı solunum, beslenme sırasında yorulma ve aşırı terleme, kilo alma güçlüğü; büyük çocuklarda ise çabuk yorulma, egzersiz sırasında göğüs ağrısı, gelişme geriliği ve kilo alma problemleri gibi belirtilerden biri veya birkaçı gözlemlenirse, vakit kaybetmeden çocuk kardiyoloji uzmanına danışılmalıdır.”
 
Doğuştan kalp hastalıklarının yüzde 25'i ilk bir yıl içinde müdahale gerektiriyor

Doğuştan kalp hastalıklarında türüne bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığını ifade eden Prof. Çeliker, “Bu hastalıkların yaklaşık yüzde 25'i ilk bir yıl içinde müdahale gerektiriyor. Başlıca tedavi yöntemleri arasında cerrahi müdahale, kateter ile tedavi ve ilaç tedavisi bulunuyor. Teknolojinin gelişmesiyle cerrahi dışındaki yöntemlerde büyük ilerlemeler kaydedilse de doğuştan kalp hastalıkları bazen yaşam boyu takip gerektirebiliyor.” diyor.
 
Birçok doğuştan kalp hastalığı başarılı şekilde tedavi edilebiliyor

Toplumda en sık yapılan hatalardan birinin, doğuştan kalp hastalıklarının her zaman ölümcül olduğu veya tedavisinin mümkün olmadığı düşüncesi olduğunu söyleyen Prof. Çeliker, bugün birçok doğuştan kalp hastalığının başarılı şekilde tedavi edilebildiğini ve hastaların sağlıklı bir yaşam sürülebildiğini belirtiyor. Ailelerin özellikle gebelik sürecinde ve çocukluk çağında belirtilere dikkat etmelerinin erken tanı koyulması açısından önemli olduğunu ifade eden Prof. Çeliker riskli gebeliklerde ise fetal ekokardiyografi yaptırılmasının büyük önem taşıdığını söylüyor.
 
Abbott, doğuştan kalp kusuru olan bebeklere yeni bir umut sağlamak için çalışıyor

Doğuştan kalp hastalıkları (konjenital kalp hastalıkları) ile mücadele etmeyi amaçlayan küresel girişim Little Heroes'u 2019 yılında hayata geçiren Abbott, özellikle gelişmekte olan ülkelerde uzmanlaşmış kardiyak bakım hizmetlerine erişimi olmayan çocuklara destek sağlamayı hedefliyor.
 
Little Heroes girişimi, dünya genelinde çocuklara hayat kurtarıcı cihazlar ve destek sağlamak amacıyla 13 sivil toplum kuruluşundan destek aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Bursa
    cami
      • tffs
      • 1lig
      • tff2
      • tff3
      Takım O G B M Av P
      Puan Durumları ve Fikstür
      logo
      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.