İstanbul Ticaret Odası "Gıdada İsrafa Dur De" kampanyası başlattı
İstanbul Ticaret Odası "Gıdada İsrafa Dur De" kampanyası başlattı
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Gıdada İsrafa Dur De" kampanyası başlattıklarını duyurdu.
Haber Giriş Tarihi: 19.02.2025 17:55
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2025 17:57
Kaynak:
Haber Merkezi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada her yıl 1,5 milyar ton gıda israf ediliyor. İsraf, modern dünyanın trajedisidir. Bir yanda milyar ton gıda çöpe giderken diğer yanda yine BM verilerine göre dünyada en az 9 milyon kişi açlıktan hayatını kaybediyor." dedi.
İTO, her yıl binlerce ton gıdanın israf edilmesi konusunda farkındalığı artırmak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla "Gıdada İsrafa Dur De" kampanyası başlattı.
İTO öncülüğündeki projeye İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Borsası, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Gıda Perakendecileri Derneği, İstanbul PERDER, Birleşmiş Markalar Derneği, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği ve Türkiye Oteller Birliği paydaş olarak destek veriyor.
Kampanyanın detaylarının açıklandığı toplantıda konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, projenin önemine işaret ederek, gıda israfının, bilinçsiz tüketim ve ihtiyaçtan fazlasını tedarik etme olmak üzere iki teknik nedeni olduğunu söyledi.
Avdagiç, modern zamanlarda iki şeyin birbirine karıştırıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"İhtiyaç güdüsüyle yapılan tedariklerde israf yok, doğru tüketim var. Tüketme tutkusu, tükenecek korkusu, reklamların tahriki ya da başka türlü nedenlerle alınan ürünler ise ihtiyacımızdan fazla olduğu için tüketilmeden israf ediliyor. Bu fazlalık, lokantada tabağımıza aldığımız yemek ya da kahvaltılık ise biraz sonra çöpe gidiyor. Ev eksiği gördüğümüz marketten aldığımız fazla gıda maddesi ise 'son kullanım tarihi' geçtiği için o da çöpe atılıyor. Dolayısıyla gıda daha tüketilmeden atığa dönüşüyor. Kuşkusuz israf sadece tüketim aşamasında olmuyor. Bu işin en başından itibaren başlıyor yani üretimden mutfağa kadar her aşamayı incelememiz ve bunu minimize etmemiz gerekiyor. Ne yazık ki gıda israfı gelişmiş ülkelerde daha çok."
"Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada her yıl 1,5 milyar ton gıda israf ediliyor." diyen Avdagiç şöyle devam etti:
"İsraf, modern dünyanın trajedisidir. Bir yanda milyar ton gıda çöpe giderken diğer yanda yine BM verilerine göre dünyada en az 9 milyon kişi açlıktan hayatını kaybediyor. Daha trajik olanı şu; biyolojik olarak ayrıştırılan gıda atıkları, metan gazı yaydığı için küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 6'sından fazlasını oluşturuyor. Bir başka ifadeyle biz sadece gıdamızı israf etmiyoruz, o israf sebebiyle küresel iklimin olumsuz yönde değişmesine de katkıda bulunuyoruz."
"Türkiye’de 'israfa dur' demek, israfı azaltacak her girişim, milli bir görev olmanın yanı sıra bir insanlık vazifesi"
Olumsuzlukları ortadan kaldırmak için BM'nin, 2030 yılına kadar gıda kaybını ve israfını yarı yarıya azaltma hedefini koyduğunu anımsatan Avdagiç, ABD’den Almanya’ya tüm ülkelerin, bu hedefe ulaşabilmek için kampanyalar yaptığından bahsetti.
Avdagiç, "Ülkemizde rakamlar çok net değil ama elimizdeki verileri toparladığımızda, yaklaşık yılda 19-20 milyon tonluk bir israf var, bunun parasal karşılığı 1 trilyon 570 milyar lira. Türkiye'nin 2025 bütçesinin 14,5 trilyon lira olduğunu dikkate alırsanız bütçemizin yaklaşık yüzde 12'si kadar bir israf var." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Avdagiç, İTO olarak 830 bini aşkın üye ile kendilerinin de israfı önleme bilincinin yaygınlaşmasını önemsediklerine dikkati çekti.
Avdagiç, "Zaman yönetiminden bütün sektörlerdeki üretim ve ürünlere kadar, her alanda israf karşıtı bir bilinci yerleştirmemiz gerekiyor. İsraf karşıtlığının başlangıç noktası gıda israfının önlenmesidir. Biz bu anlayışla yola çıktık. Biz bu proje ile yaygın ve etkin bir israf karşıtlığı oluşturmak istedik. Türkiye’de 'israfa dur' demenin, israfı azaltacak her girişimin milli bir görev olmanın yanı sıra bir insanlık vazifesi olduğuna inandık." değerlendirmesinde bulundu.
Projeden
Toplantıda verilen bilgiye göre, proje çerçevesinde israfa karşı bilinçlendirme eğitimleri verilecek. Eğitimler, "üreticiler, satıcılar, hizmet sektörü ve okullar" olmak üzere 4 grubu kapsayacak.
Öğrencilere, satıcılara, üreticilere gıda israfını önlemenin yöntemleri anlatılacak. Bildikleri hatırlatılacak, bilmedikleri öğretilecek. Projenin hedefi bu 4 grupta verilecek eğitimlerle İstanbul’da 100 bin ve dolaylı olarak 500 bin kişiye ulaşmak.
45'er dakikalık 2 başlıkta toplam 90 dakikalık eğitimle 5 temel konuda kalıcı bilgi verilecek. Bu çerçevede gıda israfında nerede olduğumuz, mevcut israfın boyutu, en çok hangi ürünlerde ve sektörlerde israf edildiği, bu israfın parasal karşılığı ile önlenmesi halinde kazanımlarımızın ne olduğu ve son olarak iletişim ve farkındalık boyutu katılanlarla paylaşılacak.
Bu eğitimler öğrencilerin yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşların çalışanlarına da verilecek.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
İstanbul Ticaret Odası "Gıdada İsrafa Dur De" kampanyası başlattı
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Gıdada İsrafa Dur De" kampanyası başlattıklarını duyurdu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada her yıl 1,5 milyar ton gıda israf ediliyor. İsraf, modern dünyanın trajedisidir. Bir yanda milyar ton gıda çöpe giderken diğer yanda yine BM verilerine göre dünyada en az 9 milyon kişi açlıktan hayatını kaybediyor." dedi.
İTO, her yıl binlerce ton gıdanın israf edilmesi konusunda farkındalığı artırmak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla "Gıdada İsrafa Dur De" kampanyası başlattı.
İTO öncülüğündeki projeye İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Borsası, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Gıda Perakendecileri Derneği, İstanbul PERDER, Birleşmiş Markalar Derneği, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği ve Türkiye Oteller Birliği paydaş olarak destek veriyor.
Kampanyanın detaylarının açıklandığı toplantıda konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, projenin önemine işaret ederek, gıda israfının, bilinçsiz tüketim ve ihtiyaçtan fazlasını tedarik etme olmak üzere iki teknik nedeni olduğunu söyledi.
Avdagiç, modern zamanlarda iki şeyin birbirine karıştırıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"İhtiyaç güdüsüyle yapılan tedariklerde israf yok, doğru tüketim var. Tüketme tutkusu, tükenecek korkusu, reklamların tahriki ya da başka türlü nedenlerle alınan ürünler ise ihtiyacımızdan fazla olduğu için tüketilmeden israf ediliyor. Bu fazlalık, lokantada tabağımıza aldığımız yemek ya da kahvaltılık ise biraz sonra çöpe gidiyor. Ev eksiği gördüğümüz marketten aldığımız fazla gıda maddesi ise 'son kullanım tarihi' geçtiği için o da çöpe atılıyor. Dolayısıyla gıda daha tüketilmeden atığa dönüşüyor. Kuşkusuz israf sadece tüketim aşamasında olmuyor. Bu işin en başından itibaren başlıyor yani üretimden mutfağa kadar her aşamayı incelememiz ve bunu minimize etmemiz gerekiyor. Ne yazık ki gıda israfı gelişmiş ülkelerde daha çok."
"Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada her yıl 1,5 milyar ton gıda israf ediliyor." diyen Avdagiç şöyle devam etti:
"İsraf, modern dünyanın trajedisidir. Bir yanda milyar ton gıda çöpe giderken diğer yanda yine BM verilerine göre dünyada en az 9 milyon kişi açlıktan hayatını kaybediyor. Daha trajik olanı şu; biyolojik olarak ayrıştırılan gıda atıkları, metan gazı yaydığı için küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 6'sından fazlasını oluşturuyor. Bir başka ifadeyle biz sadece gıdamızı israf etmiyoruz, o israf sebebiyle küresel iklimin olumsuz yönde değişmesine de katkıda bulunuyoruz."
"Türkiye’de 'israfa dur' demek, israfı azaltacak her girişim, milli bir görev olmanın yanı sıra bir insanlık vazifesi"
Olumsuzlukları ortadan kaldırmak için BM'nin, 2030 yılına kadar gıda kaybını ve israfını yarı yarıya azaltma hedefini koyduğunu anımsatan Avdagiç, ABD’den Almanya’ya tüm ülkelerin, bu hedefe ulaşabilmek için kampanyalar yaptığından bahsetti.
Avdagiç, "Ülkemizde rakamlar çok net değil ama elimizdeki verileri toparladığımızda, yaklaşık yılda 19-20 milyon tonluk bir israf var, bunun parasal karşılığı 1 trilyon 570 milyar lira. Türkiye'nin 2025 bütçesinin 14,5 trilyon lira olduğunu dikkate alırsanız bütçemizin yaklaşık yüzde 12'si kadar bir israf var." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Avdagiç, İTO olarak 830 bini aşkın üye ile kendilerinin de israfı önleme bilincinin yaygınlaşmasını önemsediklerine dikkati çekti.
Avdagiç, "Zaman yönetiminden bütün sektörlerdeki üretim ve ürünlere kadar, her alanda israf karşıtı bir bilinci yerleştirmemiz gerekiyor. İsraf karşıtlığının başlangıç noktası gıda israfının önlenmesidir. Biz bu anlayışla yola çıktık. Biz bu proje ile yaygın ve etkin bir israf karşıtlığı oluşturmak istedik. Türkiye’de 'israfa dur' demenin, israfı azaltacak her girişimin milli bir görev olmanın yanı sıra bir insanlık vazifesi olduğuna inandık." değerlendirmesinde bulundu.
Projeden
Toplantıda verilen bilgiye göre, proje çerçevesinde israfa karşı bilinçlendirme eğitimleri verilecek. Eğitimler, "üreticiler, satıcılar, hizmet sektörü ve okullar" olmak üzere 4 grubu kapsayacak.
Öğrencilere, satıcılara, üreticilere gıda israfını önlemenin yöntemleri anlatılacak. Bildikleri hatırlatılacak, bilmedikleri öğretilecek. Projenin hedefi bu 4 grupta verilecek eğitimlerle İstanbul’da 100 bin ve dolaylı olarak 500 bin kişiye ulaşmak.
45'er dakikalık 2 başlıkta toplam 90 dakikalık eğitimle 5 temel konuda kalıcı bilgi verilecek. Bu çerçevede gıda israfında nerede olduğumuz, mevcut israfın boyutu, en çok hangi ürünlerde ve sektörlerde israf edildiği, bu israfın parasal karşılığı ile önlenmesi halinde kazanımlarımızın ne olduğu ve son olarak iletişim ve farkındalık boyutu katılanlarla paylaşılacak.
Bu eğitimler öğrencilerin yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşların çalışanlarına da verilecek.
Haftanın popüler haberleri
Ivana Omazic, 1972 DESA’nın kreatif vizyonuna liderlik edecek
Ivana Omazic, 1972 DESA’nın kreatif vizyonuna liderlik etmek üzere baş tasarımcı olarak ekibe katıldı.
İzel Bostancı'ya omg! İletişim'de yeni görev
omg! iletişim Marka ve Medya İlişkileri Direktörü İzel Bostancı oldu.
ALPET Türkiye Genel Müdürü Fidan Bayındır oldu
Fidan Bayındır Alpet Türkiye Genel Müdürü oldu.
Taysad heyeti TOGG tesislerini ziyaret etti
Taysad, TOGG merkezini ziyaret ettiklerini duyurdu.
Abalıoğlu Yağ, gıda sektörünün zirvesi Gulfood’da yer aldı
Abalıoğlu Yağ, dünyanın en büyük gıda ve içecek tedariki fuarı Gulfood 2025’te gıda piyasasının lider isimleri arasında yer aldı.
Protel, Yapay Zeka Arf Ödülleri'nde ikinciliği kazandı
Protel, Simpra FoodPrint ile Yapay Zeka Arf Ödülleri'nde ikinciliği kazandı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve TCL global ortaklığını duyurdu
Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve TCL 2032’ye dek sürecek uzun soluklu global ortaklığını duyurdu.
Yeşilova ALBATROSS Projesi İngiltere’de görücüye çıktı
Yeşilova koordinatörlüğünde ilerleyen ALBATROSS Projesi İngiltere’de görücüye çıktı.
Özlem Atan, TÜBİSAD Plus Scale-Up Gelişim Programını tanıttı
TÜBİSAD Plus, Scale-Up Gelişim Programı girişimlerini ağırlıyor.
2025 yılında TKYD Anadolu Seminerleri’nin ilk durağı İzmir
Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), kurumsal yönetim anlayışını yurt çapına yaymak amacıyla sürdürdüğü Anadolu Seminerlerine 2025 yılında da devam ediyor.
Grok-3 AI sohbet robotu devreye girdi
Musk'ın xAI'si, ChatGPT ve Çin'in DeepSeek'ine rakip olacak Grok-3 AI sohbet robotunu tanıttı.
BKM duyurdu: Kartlı ödemeler Ocak'ta 1,61 trilyon lira oldu
BKM, ocak ayına ilişkin verilerini açıkladı.
Borsa İstanbul'da gong Bulls GSYO için çaldı
Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (GSYO) payları, Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle "BULGS" koduyla işlem görmeye başladı.
Microsoft, video oyunları için yapay zeka modeli geliştiriyor
Yapay zekaya doğru yönelme, video oyunu geliştirme maliyetlerinin artmaya devam etmesiyle birlikte geldi.
ÖSYM pazar günü Asker ve Kaymakam aday sınavları yapacak
ÖSYM, 23 Şubat Pazar günü MSÜ Askeri Aday Belirleme Sınavı (2025-MSÜ) ile İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı (2025-Kaymakamlık) düzenleyecek.
Tüketiciyi yanıltıcı reklamlar Reklam Kurulunun radarında
Reklam Kurulu, mevzuata aykırılık tespit ettiği reklamlar için 30,2 milyon lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.
Güney Kore Cumhurbaşkanı Choi Sang-mo'dan ulusal AI stratejisi
Güney Kore, Ulusal Yapay Zekâ Hesaplama Merkezi İçin On Bin GPU’yu güvence altına almayı hedefliyor.
BİM'den Rekabet Kurulu açıklamasına itiraz
BİM, Rekabet Kurulunun açıklamasına itiraz mahiyetinde bir açıklamada bulundu.
QNB Bank'ın olağan genel kurulu 27 Mart 2025'te
QNB Bank olağan genel kurul toplantısını 27 Mart'ta yapacağını duyurdu.
Yamankaradeniz: İstanbul, patent başvurularında liderliği sürdürüyor
Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, marka ve patent verilerini açıkladı.
Marshall Emberton ada çayı rengiyle geliyor
Marshall Emberton III Sage (adaçayı) rengiyle geliyor.
Vivo yeni ürününü satışa sundu! V50 teknoloji marketlerde
vivo V50 satışa sunuldu.
Doğal gaz facialarını önlemek için alınması gereken tedbirler neler?
Üçay Mühendislik, Doğal gaz facialarını önlemek için alınması gereken tedbirleri açıkladı.
Bursa çarşı esnafı e-ticaret'e hazırlanıyor
BTSO, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ni dijital dönüşüme hazırlıyor!
ABD, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu, hazır giyim sektörünün yeni gözdesi
AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, ocak ayında 40,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Türk iş dünyası Ukrayna'nın yeniden imarı için desteğe hazır
Türkiye-Ukrayna Yuvarlak Masa Toplantısı Ankara'da yapıldı. Toplantıda Ukrayna ile işbirlikleri için önemli görüşmeler yapıldı.
AFAD'dan 5 il için "turuncu" kodlu kar uyarısı
Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Sinop için "turuncu" kodlu kar uyarısı!
Ocak ayı makine ihracatı 2,1 milyar dolar olarak gerçekleşti
Türkiye'nin makine ihracatı ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 azalarak 2,1 milyar dolar oldu.
Uraloğlu: Statlarda 5G denemesi yapıyoruz
Abdulkadir Uraloğlu: "Bu akşamki Galatasaray ile AZ Alkmaar arasındaki maçta statta ilk kez 5G'yi denemiş olacağız."
Ramazan ayındaki pide fiyatları 20 ila 30 lira arasında olacak
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 2025 yılındaki ramazan ayı pide fiyatlarını açıkladı.
Rekabet Kurulunun denetimini engelleyen ve veri silen BİM'e ceza
Rekabet Kurulu, kurum uzmanlarının yerinde incelemesini engelleyen BİM'e 1,3 milyar Türk lirası idari para cezası kesti.
Loras Holding ve şirketlerinde istifalar, görev değişiklikleri
Loras Holding ve şirketlerdeki yönetim değişiklikleri KAP'a duyuruldu.
Öngörü: Perakende sektörü büyüklüğü 2025'te 13 trilyon lirayı aşacak
Türkiye perakende sektörü büyüklüğünün 2025'te yüzde 35-40 büyüyerek 13 trilyon lirayı aşması bekleniyor.
Dağ, bağ ve çiftlik evi gibi tatil yerlerine ilgi giderek artıyor
Sunset Houses, Türkiye’nin en özel lokasyonlarında sunduğu dağ evi, köy evi, sahil evi gibi alternatif konaklama seçenekleriyle, tatilcilere yılın her dönemi unutulmaz deneyimler sunuyor.
1. ve 2. Bölge araç muayene istasyon görüşmeleri 24 Şubat'ta başlıyor
1. ve 2. Bölge Araç Muayene İstasyonlarının Yapımı, Bakımı ve İşletilmesi Hizmetleri Teklif Sahipleri ile görüşmeler 24 Şubat'ta başlayacak.
Tax Free satışlar ihracata da katkı sağlıyor
Up Refund, Tax Free satışların ihracat kapsamındaki yerini mercek altına aldı.
EYDK ve Etkiyap Konsorsiyumu, Unesco'nun misafiri oldu
"Spor ve İstihdam Olanakları ile Engelli Kadınların ve Kız Çocuklarının Güçlenmesi" projesi lansman etkinliği Paris'te gerçekleştirildi.
Habib Makina, İtalyan ELSA'yı Türk sanayisine kazandırdı
Habib Makina, dünya lideri İtalyan ELSA’nın yenilikçi, taşınabilir ve çok yönlü delik işleme teknolojilerini Türk sanayisine kazandırdı.
Ajanda: Treyler Sanayicileri 20 Şubat'ta İstanbul'da buluşuyor
Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) ile Ağır Ticari Araçlar Derneği’nin (TAİD) işbirliğiyle gerçekleştirilecek “Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi” sektörü 7. defa buluşturuyor.
Tıbbi kenevir üretiminde Enerama imzası
Enerama'dan Cem Güvendiren, dünya genelinde yıllık binlerle ton tıbbi kenevir üretildiğini ve bunun üçte birinin uluslararası ticarete konu olduğunu belirtti.