Üniversite öğrenimini tamamlayan girişimci Başak Demir, KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile zirai insansız hava aracı geliştirdi. 2019 yılında Samsun Teknopark’ın ön kuluçka merkezinde Helimore Havacılık işletmesini kurdu. Katıldığı yarışmalarda başarı sağlayarak birincilik ve ikincilik ödülleri aldı.
Genç ve kadın girişimci Başak Demir başarı öyküsünü şu şekilde anlattı:"Merhaba ben Başak Demir. 1997 Yozgat doğumluyum. Üniversite okumak için geldiğim Samsun'da yaşıyorum. 2021 yılı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği bölümü mezunuyum. Ayrıca Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Pazarlama bölümü 1. sınıf öğrencisi olarak öğrenimime devam etmekteyim."
Robotik Kodlama Eğitmeni ve İHA Pilotu
"2018 yılından itibaren gönüllü olarak robotik ve kodlama eğitmenliği yapıyorum. Girişimimi Aralık 2019 yılında Samsun Teknopark’ın ön kuluçka merkezinde insansız hava aracı sistemleri üzerine kurdum. Bu dönemde insansız hava aracı pilotu ehliyetimi de aldım."
Birincilik ve İkincilik Ödülleri
"Girişimci olarak iş fikrime karar verdiğim süreçte fikrimi olgunlaştırmak ve hayata geçirmek için ilk olarak, ekibimle beraber University 4 SOCIETY (U4S) girişimcilik maratonu etkinliğine katıldık ve jüri değerlendirmesi sonucunda ikincilik ödülü aldık. Katıldığımız ilk yarışmada dereceye girmiş olmak, bizim hem kendimize hem de fikrimize olan inancımızı arttırdı.
Yine Mart 2020 yılında Samsun’da gerçekleşen Girişimci Parkı Hackathon etkinliğine katıldık ve bu sefer birincilik ödülüne layık görüldük. Bu etkinlikte dereceye girenlere verilen ödüllerden biri de Cinovasyon Derneği’nin 3 ay ile sınırlı olmak kaydıyla vereceği mentorluk desteği idi. İşte bu aşamada bizim de yollarımız Cinovasyon Derneği ile kesişmiş oldu. 3 ay olarak başladığımız mentorluk desteği 2 yılı aşkın süredir devam ediyor."
İnovasyonda Kadın Ödülü
"İşletmemizi kurmadan önce çalışmalarımızı sürdürürken iki kez ekip değiştirmek, bir kez de sahadan gelen talepler üzerine yapacağımız ürünü değiştirmek durumunda kaldık. Nihai ürünümüzle TÜBİTAK Marmara Teknokent önderliğinde; Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Bilişim Vadisi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi iş birliği ile "İnovasyonda Kadın" temalı 5. Girişimcilik Kampı etkinliğine başvurumuzu yaptık. Zirai İnsansız Hava Aracı projemizle bu etkinlikte Türkiye çapında ikinci olduk ve ödülümüzü Baykar Savunma Teknik Müdürü Sayın Selçuk Bayraktar’dan aldık.
Bu yarışmadan aldığımız bir miktar finans katkısı ile öz sermayemizi de birleştirerek KOSGEB başvurumuzu gerçekleştirdik. Yaptığımız başvuru KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında kabul edildi. Ar-Ge girişimi olarak başladığımız bu yolda en büyük hayallerimizden biri olan şirketleşme sürecini gerçekleştirmiş olduk. Helimore Havacılık; Ar-Ge, tasarım, mühendislik, teknoloji şirketin açılışını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleştirdik. Birinci yılını tamamlayacak olan şirketimiz ile özellikle havacılık sektörü başta olmak üzere unvanında bulunan sektörlere de hizmet vermeyi hedefliyoruz."
Yabancı Ot Tespiti ve İlaçlama Yapıyor
"Toplam 8 ay süren KOSGEB sürecini başarılı bir şekilde tamamladık. Ürünümüz Türkiye’de ve dünyada ilk defa üretilen marka tescili alınmış, faydalı model başvurusu yapılmış 10 litre kapasitesinde genel ilaçlamanın haricinde görüntü işleme teknolojisini kullanarak arazi üzerinde yabancı ot tespiti yapabiliyor. Sadece yabancı ot üzerine ilaçlama gerçekleştiren, şarjı belirli bir seviyenin altına indiğinde ürettiğimiz şarj dolum platformu ile haberleşerek şarjını otonom bir şekilde dolduran ve arazi üzerinde kaldığı yerden tekrardan ilaçlama gerçekleştiriyor. Zirai insansız hava aracımızın aynı zamanda yazılımı da tamamen yerlidir."
Yerli ve Milli Bir Ürün
"Ürünümüz, tarımda teknolojiye yeni bir soluk getirmiş olup yerli üretim ve milli teknoloji ile Helimore ekibi tarafından geliştirildi. Önümüzdeki dönemde de yine pazarın talep ettiği doğrultuda mevcut ürünümüz üzerinde iyileştirmeler yapmaya ve sonrasında da insansız hava araçlarının kullanıldığı 18 farklı sektöre hizmet etmek için Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."
Türkiye Geneli Birincilik Ödülü
"Mart 2022’de Türkiye genelinde düzenlenen “Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması Mikro ve Küçük İşletme Kategorisi” Türkiye birinciliğine layık görüldük. Ödülümüzü Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati ve Halk Bank Genel Müdürü Sayın Osman Arslan ‘dan aldık.
KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı’ndan yararlanılarak kurulduk. KOBİ Finansman Desteği kapsamında işletme kredisi ve Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı desteğinden faydalandık."
Öğrencilere Destek
"Girişimimiz, Karadeniz Bölgesi’nde kurulmuş ilk ve tek döner kanat insansız hava aracı şirketidir. Helimore; insansız hava aracı imalatı yapan ve bu teknolojiyi yaygınlaştırmak için bünyesinde havacılık eğitimleri, simülasyon eğitimleri, drone yapım ve uçuş eğitimleri düzenleyerek havacılık teknolojisini yaygınlaştırmayı hedefliyor. Kurulduğumuz ilk günden bu yana sağladığımız staj ve ücretli ücretsiz eğitim imkânlarıyla havacılık ve mühendislik fakülteleri öğrencilerine istihdam imkânı sunmuş olduk."