Murat Ülker sordu, Bülent Eczacıbaşı cevapladı: İş ahlakı sizin için ne ifade ediyor? İş dünyasında bu kavram yeterince dikkate alınıyor mu?
İş ahlakı çeşitli paydaşların çıkarlarını dengelemek olarak tanımlanabilir. İş ahlakının ilkeleri, bir organizasyonun karar ve eylemlerinin, farklı paydaşların çıkarlarını gözeterek etik ilkelere uygun şekilde yürütülmesini sağlar. İş ahlakı paydaşların çıkar çatışmalarını çözmek için etik yollar aramayı gerektirir.
Bu konuda biraz düşünmüş ve yazmış olduğum için izin verirseniz Aklımızda Bulunsun adlı kitabımdan bir alıntı yaparak sorunuzu yanıtlamak istiyorum: “Bazen sayıları 1000’leri bulan çalışanlar; hissedarlardan gezegenin bütününe kadar uzanan paydaş yelpazesi; her gün kuruluşun her köşesinde verilen yüzlerce, binlerce karar; upuzun tedarik zincirlerinde varlığından haberimiz bile olmayan oyuncular… Her yapılan işte iş ahlakı ilkelerine uymak çok büyük titizlik gerektiriyor. Bunları iş ahlakından sapmaları haklı göstermek için değil, iş ahlakına tam uyabilmek için ne kadar çok çalışmamız gerektiğini vurgulamak amacıyla yazıyorum.
İş ahlakı artık eskiye kıyasla çok daha önemli bir konu. İş ahlakının yasalara saygı göstermekten ibaret olmadığını öğrendik. Paydaşlarımız çok çeşitlendi. Gençler iş seçerken etik davranan kurumları tercih ediyor. Araştırmalar iş ahlakına uyan şirketlerin uzun vadede daha başarılı sonuçlar elde ettiklerini gösteriyor.
Üstelik iş ahlakı artık sadece bir hukuk, etik veya vicdan meselesi olmaktan çıktı.
İklim değişikliğinin yol açtığı felaketler adım adım yaklaşırken güçleri dizginlenemeyen dev şirketler küresel ısınmaya karşı sorumluluklarını yerine getirmemek için lobi yapıyor, demokratik seçimlerin sonucunu etkiliyor, iktidarları deviriyor, toplumsal çatışmaları körüklüyor. Geleceğimiz tehlikede iken artık iş ahlakı gerçek anlamda bir yaşamsal soruna dönüştü.”
Kaynak: Murat Ülker